Šarović razgovarao s Vigemarkom o strategiji za ruralni razvoj BiH

Fena

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunar Vigemarkom (Gunnar Wigemark), u cilju pronalaženja rješenja za što hitnije usvajanje strategije za ruralni razvoj BiH.

Naime, kako je istaknuto na sastanku, ukoliko dokument ne bude usvojen do kraja ove godine, BiH će ostati bez sredstava iz evropskih fondova za pomoć poljoprivredi.

- EU je spremna za podršku poljoprivrednicima, ali ta značajna podrška će postati dostupna samo ukoliko se strateški dokumenti usvoje do kraja godine - istakao je ambasador Vigemark, naglašavajući da je nacrt dokumenta dobio visoke ocijene evropskih institucija.

Pozdravio je napore ministra Šarovića na izradi ovog strateškog dokumenta, ističući nadu da će i Vlada RS u što kraćem periodu prepoznati važnost ovog dokumenta i dati neophodno mišljenje.

Ministar Šarović je podsjetio da je riječ o okvirnoj strategiji u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada entiteta te da ovaj strateški dokument u potpunosti poštuje nadležnosti RS-a, čiji zahtjevi su maksimalno uvaženi.

- Ako dokument ne bude usvojen, šteta za BiH ali i RS će biti dugoročna i svake godine ćemo izgubiti najmanje 30 miliona eura - istakao je ministar.

Učesnici sastanka su se usaglasili da sva druga pitanja kao što je programiranje IPA sredstava treba zasebno rješavati te da to ne smije biti prepreka usvajanja ovako važnog dokumenta za poljoprivredu oba entiteta, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

NA VRH

Podijeli članak na