BIH

Potpisani memorandumi za rješavanje zapošljavanja i zdravstvene zaštite Roma

Fena

20.12.2017

Memorandume o raspodjeli grant sredstava za rješavanje pitanja zapošljavanja i zdravstvene zaštite Roma, u vrijednosti od 1.1 milion KM, danas je u Sarajevu potpisao zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović s predstavnicima entitetskih instituta i zavoda za javno zdravstvo, te Zavoda za zapošljavanje Distrikta Brčko BiH i Zdravstvenim centrom Distrikta Brčko.

- Za provedbu Akcionog plana u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite Roma, u ovoj godini iz budžeta Ministarstva izdvojeno je 2,1 milion KM, i to milion KM za stambeno zbrinjavanje, te 700.000 za zapošljavanje, a 400.000 za zdravstvenu zaštitu Roma - rekao je Jović.

Dodaje da je od 2009. do 2017. godine ukupno izdvojeno više od 21,6 miliona KM, te je izgrađeno i renovirano 540 stambenih jedinica, a više od 740 Roma je zaposleno. Pri tome,  više od 1,7 miliona je izdvojeno za zdravstveno zbrinjavanje Roma.

- U Federaciji BiH ukupno je 1.309 osoba uvedeno u sistem zdravstvene zaštite. Mnogo se radi na edukaciji, pogotovo u oblasti zdravstvene zaštite i imunizaciji romske djece, kao i reproduktivnom zdravlju - istakao je Jović.

Zahvaljujući Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske plasirao je 300.000 KM u projekt zapošljavanja Roma.

- Od 2009. godine zaposlili smo 212 Roma. Inače, dosta je nizak nivo evidentiranih Roma na Zavodu za zapošljavanje RS, gdje ih trenutno ima oko 200 - istakao je Vujičić, te apelirao na romska udruženja da svojim djelovanjem utiču na veću evidenciju Roma pri zavodima za zapošljavanje, gdje ih je većina evidentirana kao nekvalifikovana radna snaga.

Pomoćnica direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Aida Kurtović navodi da je potpisivanjem navedenog memoranduma nastavljen uspješan put na poboljšanju zdravstvene zaštite romske populacije. Pozitivni rezultati ogledaju se, doddala je, u povećanju dostupnosti zdravstvene zaštite za Rome na području Federacije BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.