BIH

Bajramović: Otkazivanje sjednice ESV-a neshvatljivo

Avaz.ba

20.12.2017

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović izjavio je danas u Sarajevu da je otkazivanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH svega nekoliko sati prije njenog početka, neozbiljno.

Pojasnio je da nije korektno prema mnogim članovima ESV-a koji na sjednice dolaze iz udaljenih dijelova zemlje, kao i da je ovo otkazivanje neshvatljivo s obzirom na važnost tačaka današnjeg dnevnog reda.

Bjaramović je rekao da je na sjednici trebao biti razmatran Nacrt zakona o zaštiti na radu koji radnici čekaju godinama, te zahtjev SSSBiH da bude definisana najniža plaća za 2018., koja po Općem kolektivnom ugovoru treba biti utvrđena do 30. novembra.

- Imamo pravo da sumnjamo da su zbog toga otkazane i ova i prethodna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća - naglasio je Bajramović na pres-konferenciji.

Iz Vlade FBiH ističu da je njihova delegacija, odnosno ministri koji su u Ekonomsko-socijalnom vijeću, ranije obavijestili delegaciju Sindikata da ne mogu prisustvovati današnjoj sjednici zbog neizostavnih obaveza prema Fiskalnom vijeću, MMF-u i EBRD-u, što Sindikat ne prihvata.

Iz Vlade FBiH, također, napominju da im je žao što je došlo do odgađanja sjednice te da su spremni da što prije bude dogovoren novi termin i da se razgovara o predloženim tačkama dnevnog reda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.