BIH

Potpisan Protokol o saradnji u području transplantacijske medicine

T. Ro.

20.12.2017

U Zagrebu je danas potpisan Protokol o saradnji u području transplantacijske medicine između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva zdravstva. 

Iz Federalnog ministartsva zdravstva napominju da je osnovni cilj Protokola daljnji razvoj transplantacijske medicine na području FBiH, ali i stvaranje mogućnosti za dostupnost usluga transplantacijskih zahvata našim državljanima kojima je indicirana transplantacija jetre i srca u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. 

Takođe, podsjećaju da je Hrvatska jedna od vodećih svjetskih zemalja u području transplatacijske medicine, te da se saradnja dvije zemlje temelji na načelima solidarnosti i reciproteta.

- Ono se ostvaruje omogućavanjem dostupnosti darovanih organa u Hrvatskoj posebno vulnerabilnoj grupi pacijenta iz FBiH, dok se načelo reciprociteta ostvaruje balansom darovanih i primljenih organa između državljana FBiH i državljana Hrvatske, odnosno Eurotransplanta. Bit će omogućena transplantacija visoko urgentnih primalaca iz FBiH kojima je indicirana transplantacija jetre i srca u Hrvatskoj, a istovremeno darovani, a neiskorišteni organi iz FBiH svoje bi primaoce pronašli u Hrvatskoj ili jednoj od zemalja Eurotransplanta – pojašnjavaju iz Ministarstva. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.