BIH

Brano Planojević oslobođen optužbi za zločine u Rogatici

Birn

21.12.2017

Sud BiH je zbog nedostatka dokaza oslobodio Branu Planojevića optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjen u logoru „Rasadnik“ u Rogatici 1993. i 1994. godine.

Kako je navelo Vijeće, Planojević je oslobođen optužbi da je kao stražar u zatočeničkom centru “Rasadnik” pomagao u ubistvima, silovanju, te mučio zatočenike, javlja BIRN-Justice Report.

- Za neke tačke optužnice Vijeće je utvrdilo da je optuženi bio na licu mjesta, odnosno izveo ubijenog Himzu Brankovića i F .K., koja je silovana, ali Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je postojao umišljaj i svijest kod optuženog da pomaže u ubistvima i silovanju - kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća, Lejla Konjić-Dragović.

Vijeće je, kako je navela sutkinja, utvrdilo s druge strane da je Planojević morao da postupa po naređenjima upravnika „Rasadnika“ Vinka Bojića.

Prema presudi Planojević, nije pomagao ubistva civila Himze Brankovića, Bećira Ćutahije, Adila i Naila Mušovića, kao i ubistvo ratnog zarobljenika Alije Omerhodžića. Također, Vijeće je navelo da on nije pomagao silovanje oštećene F. K.

U odnosu na pojedine tačke optužnice, Vijeće je navelo da Tužilaštvo nije dokazalo da je neke od civila i zarobljenika koji su ubijen,i Planojević izvodio kod Vinka Bojića.

Za udaranje Nazifa Dumanjića, Vijeće je konstatovalo da je optuženi priznao da ga jeste udario, ali zato što je morao, što je oštećeni i potvrdio. Također, oslobođen je optužbi za udaranje svjedoka Adila Katice, jer je oštećeni kazao da je to „učinio u šali“.

- Dokazi nisu imali potrebnu snagu niti su radnje optuženog dosegle prag da bi se smatrale ratnim zločinom - kazala je Konjić Dragović.

Optuženi nije prisustvovao izricanju presude kojom je oslobođen i plaćanja sudskih troškova. Planojeviću su ukinute mjere zabrane, a oštećeni su upućeni na parnični postupak.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.