BIH

Kardinal Puljić: Ovog Božića želimo otvoriti uši i srce

A. Kuburović/Avaz.ba

Fena/Avaz.ba

22.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

- Doživjeti Isusovo rođenje znači vratiti se skromnosti i poniznosti. Ovog Božića želimo otvoriti uši i srce kako bismo čuli tu blagu vijest da se Bog rodio među nama, dok nas svakodnevno zapljuskuje buka zamamnih poruka koje nude užitak u raznim ovisnostima i zarobljenostima. Otvorimo uho i srce za tihu i blagu vijest koju anđeli javljaju, da nam Bog šalje svog sina jedina da nas spasi. Ta radosna vijest razgoni svaki strah iz čovjekovog srca i uzrok je veselja pojedinca i cijelog naroda.

To je, između ostalog, danas kazao vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je uputio  Božićnu čestitku svim katolicima u BiH, poručivši svima da otvore svoja srca i uši Božijoj riječi i ljubavi kako bi u nama samima, porodicama i društvu vladali mir i radost.

Ljubav prema čovjeku

Kardinal Puljić se osvrnuo na moderne pošasti društva gdje čovjek današnjice, zaokupljen utrkom za uživanjem i zaslijepljen sebičnošću i pohlepom, sve više gubi osjećaj za božansku skromnost koja se očitovala rođenjem Isusa Krista u jaslicama.

- Ne trebamo zaboraviti korijenje i dozvoliti da se ono osuši - kazao je kardinal Puljić, misleći na porodične veze.

Po Isusovu rođenju, naglasio je Puljić, Bog pokazuje da nije daleko nego sasvim blizu, u nama i među nama, da ne ruši i ne lomi nego u skromnosti i tišini očituje svoju neizmjernu ljubav prema čovjeku.

- Božićno vrijeme najprikladnije je doba da u punini doživimo tu nježnu, blagu, tihu i trajnu ljubav Božiju prema svakome od nas – kazao je Puljić.

Istakao je da mir stanuje tamo gdje je Bog, tamo gdje vlada Božiji zakon ljubavi kao vrh i mjerilo svega, ali kada Boga prognamo iz svog srca, iz obitelji, društva, tada nastaju sukobi, zavisti i mržnja, što kao posljedicu često ima nemile ratove.

Mnogi od nas, rekao je kardinal, iskusili su svu okrutnost rata čije posljedice još proživljavamo, "štoviše, kao da se javlja i strah od novog rata, a čini se da sve više težimo za novcem, prestižem i prolaznom zemaljskom slavom te da su nam uši zatvorene za Božiju riječ, da u našem srcu nema mjesta za Boga".

- Mira neće biti dok Bog ne bude na prvom mjestu u našem srcu i našim obiteljima i dok u našem društvu ne zavladaju zakoni utemeljeni na Božijem zakonu ljubavi i otvorenosti prema životu. U tom duhu molim da Božiji mir zavlada u ljudskom srcu, u obiteljima, među ljudima, u narodu i među narodima – naglasio je kardinal Puljić.

Molimo, kazao je, za sve kojima je povjerena vlast u BiH da rade i sarađuju na dobro svih ljudi, te da svi ljudi budu graditelji mira.

Pozvao je vjernike da otvore svoja srca prema susjedima, komšijama koji drugačije vjeruju "jer nas veže ista Božija ljubav i jer nas je Bog pozvao na zajednički suživot u ovoj našoj lijepoj domovini Bosni i Hercegovini".

Božićna radost

Poželio je vjernicima da ih božićna radost zahvati, ispuni srce i oplemeni dušu kako bi međusobni odnosi zračili Isusovom prisutnošću, da "zauzmu svoje mjesto uz božićne jaslice i da im Božić izliječi sve rane i na duši i na tijelu, te božićno svjetlo obasja sve njihove staze da hrabro s nadom kroče kroz život".

- U tom duhu neka vam je čestit Božić, neka vas ispuni radošću i nadom kako bi hrabrom vjerom i ispunjeni Božijim blagoslovom zakoračili u Novo ljeto 2018. – ističe se u božićnoj čestitki vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.