BIH

Formiranjem holdinga mogla bi se zaštititi javna preduzeća

Sa sjednice OV Bugojno: Za inicijativu SBB-a bili vijećnici SDP-a, DF-a i HDZ-a

Az. M.

23.12.2017

Vijećnici u OV Bugojno usvojili su na 8. redovnoj sjednici odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca naredne godine. Pet tačaka dnevnog reda, među kojima i ona o razmatranju nacrta budžeta, bit će na dnevnom redu naredne sjednice, najavljene odmah nakon novogodišnjih praznika. 

Ipak, sjednicu je po brojnim i dugotrajnim diskusijama obilježio prijedlog Kluba SBB-a u OV Bugojno da se formira holding tri javna preduzeća - JKUP „Čistoća“, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Javno preduzeće za stambeno-komunalne djelatnosti i lokalne puteve te Vatrogasno društvo Bugojno.

- Stvaranjem tog holdinga zaštitili bismo imovinu „Čistoće“ od Agencije za privatizaciju SBK, koja je najavila privatizaciju ovog i još nekih preduzeća. To ne smijemo dopustiti jer znamo kako su izgledale privatizacije, ja ih nazivam ''krivatizacije'', u prošlosti. Kroz holding, preduzeća bi bila održiva i bilo bi onemogućeno diranje u kapital općinskog dobra - riječi su Đemala Bilanovića, predsjednika Kluba SBB-a u OV Bugojno.

Prihvaćen je zaključak općinskog načelnika Hasana Ajkunića da radno tijelo OV, načelnik i direktori ''Čistoće'' i RTV Bugojno, kojem se, također, „prijeti“ privatizacijom, posjete premijera SBK i iznesu stav lokalne zajednice o pitanju privatizacije ova dva kolektiva te da se Vijeće kasnije izjasni o inicijativi Kluba SBB-a za formiranje holdinga.

I pored donesenog zaključka, o inicijativi SBB-a se glasalo i ona nije dobila potrebnu većinu. Protiv je bilo 11 vijećnika SDA i dva nezavisna vijećnika, dok su za, osim vijećnika SBB-a, bili i vijećnici SDP-a, DF-a i HDZ-a.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.