BIH

Građani odali počast Irhanu Foči: Bijele ruže za sarajevskog heroja

Avaz.ba

24.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Više od 100 građana Sarajeva danas je, dvije sedmice nakon što je nestao u nabujaloj Miljacki, bacanjem bijelih ruža odalo počast Irhanu Foči.

On je jedan od dvojice mladića koji su prije u noći između 12. i 13. decembra nestali u rijeci u sarajevskom naselju Dolac-Malta. Fočo je skočio u nabujalu rijeku, želeći da spasi Aldina Mulića koji je prvi upao u Miljacku.

Fočo je jučer sahranjen, dok još uvijek traje potraga za Mulićem.

Grupa građana Sarajeva, koji se nazivaju "Nanetove komšije", pozvali su sugrađane putem Facebooka da daju počast hrabrom Foči, kroz događaj na Facebooku nazvan "Bijela ruža za Naneta".

- Prošlo je deset pretužnih dana otkako nas je napustio naš Irhan Fočo - Nane. Drago, predrago stvorenje, uvijek na usluzi svima i uvijek spreman da pomogne. Na vijestima kažu: dva mladića upala u Miljacku. Nane nije upao u Miljacku, on je u Miljacku ušao trezveno, svjesno, s ciljem da spasi čovjeka.

Takav čovjek, kakav je Irhan bio, se rađa rijetko. To znaju svi njegovi poznanici, prijatelji, komšije i rodbina. Irhan nije mogao dopustiti da se pred njegovim očima čovjek utopi, a da ne pokuša da mu pomogne. On ne bi mogao živjeti s tim. On je to znao. Irhan je čovjek čije je ljudsko biće prožeto božanskim svojstvima. Heroj po definiciji. Među nama ga više nema, a bio je bolji od svih nas!!! - stoji u objavi.

Poručili su "Neka ove ruže, kao simbol hrabrosti, osvijetle rijeku i pomognu potragu za nastradalim Aldinom Mulićem".


(Video: Amir Saletović/Avaz.ba)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.