BIH

Lazović: Pismo kongresmena Tarnera državnom sekretaru pokazatelj je zabrinutosti za BiH

Avaz.ba

24.12.2017

Bivši predsjednik Skupštine BiH i potpredsjednik SDP-a Miro Lazović komentirao je za N1 pismo kongresmena američke savezne države Ohajo Majkla Tarnera (Michael Turner) upućeno državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu (Rex Tillerson) o potrebi za novim Dejtonskim sporazumom. 

"Gospodin Tarner je sadašnji kongresmen, a u vrijeme postizanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bio je gradonačlenik Ohaja. Dobro je upućen u mirovni sporazum, u atmosferu i političku situaciju unutar BiH i njegovu sugestiju i pisanje Tilersonu shvatam kao njegovu zabrinutost u procese unutar BiH. Zabrinutost zbog toga što je uveliko Dejtonski mirovni sporazum destruiran od političkih protagonista unutar BiH koji i nakon haških presuda Mladiću i hrvatskoj šestorki ne odustaju od projekata koji su osuđeni u Hagu i politika koje su označene kao udruženi zločinački poduhvat", kazao je Lazović za N1

"U tom kontekstu, razumijevam ovo pismo i očekujem da je to jedna ozbiljna namjera da se unutar američkog Kongresa na njegovu inicijativu otvori debata. Šta će biti od toga, ostaje da se vidi", naglasio je naš sagovornik. 

On je podsjetio na nedavno obraćanje državnog sekretara Tilersona.

"Obrativši se zemljama na Balkanu, on je pozvao da odustanemo od animoziteta koji su nas pratili u ovom proteklom periodu i da se okrenemo nekim novim politikama". 

Šta bi Dejton 2 donio?

"Nama trebaju ustavne promjene. Potpuno je jasno da sa ovim ustavom, Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, BiH je talac i da ne možemo ući u EU integracije. U tom kontekstu, treba nam zdrav Ustav koji će od BiH napraviti stabilnu i funkcionalnu državu. Sa sadašnjim ustavom to ne možemo uraditi. Zato je bitno da se američka administracija što prije i što jače uključi unutar BiH na rješavanje problema sa kojima se suočavamo i postizanje nekog boljeg rješenja koje će rezultatirati demokratskom i stabilnom BiH", naveo je Lazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.