BIH

Neprovedba odluke Ustavnog suda prijetnja je sigurnosti

Parlament BiH: Neprovedba odluke Ustavnog suda nije se našla na dnevnom redu nijednog doma

S. DEGIRMENDŽIĆ

25.12.2017

Rok za izmjenu pojedinih odredbi Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) i Zakona o krivičnom postupku BiH, koje je Ustavni sud BiH, prema apelaciji Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH, proglasio neustavnim, istječe 29. decembra. No, Vijeće ministara i Parlament BiH nisu učinili ništa na izmjenama ovih zakona u šestomjesečnom roku koji im je u junu ove godine dao Ustavni sud BiH, pa bi one za nekoliko dana trebale biti stavljene van snage. Ova odluka se čak nije našla ni na dnevnom redu domova Parlamenta od juna do danas.  

Brojne nepoznanice

To bi moglo dovesti do nesagledivih posljedica, a na to je, kako saznaje „Avaz“, u apelu upućenom Predstavničkom domu Parlamenta BiH i međunarodnim organizacijama i ambasadama u našoj zemlji upozorio i Centar za sigurnosne studije (CSS), koji je pozvao na hitno rješenje ovog problema.

- Podrivanje sigurnosti i zaštite ustavnog poretka može biti jedna od posljedica u slučaju stavljanja van snage odredbi vezanih za Zakon o OSA-i BiH. Tako bi se neustavnima mogle proglasiti sve aktivnosti Agencije koje se odnose na prikupljanje tajnih podataka u trajanju dužem od 60 dana - navodi se u pismu CSS-a.

Usklađivanje ovih zakona, navodi dalje CSS, povjereno je ministarstvima sigurnosti i pravde, koja su formirala radne grupe za izradu tih rješenja. Međutim, zbog određenih nepoznanica i nejasnoća, u sve se uključila i američka administracija u našoj zemlji.

- Zabrinjava informacija da u radnu grupu Ministarstva pravde BiH nije uvršten nijedan predstavnik Suda ili Tužilaštva BiH. Vjerovatno slijedom tih informacija, američka administracija je odlučila uspostaviti neformalnu grupu referentnih stručnjaka iz krivičnog procesnog prava. Oni su sačinili prijedlog mogućih rješenja u odnosu na odluku Ustavnog suda BiH vezanu za izmjene krivično-pravnih propisa te s njime upoznali nadležne institucije - navodi se u pismu.

Nelegalna zona

Neizvršavanje odluke Ustavnog suda u odnosu na odredbe ZKP-a BiH odrazilo bi se i na zakone o krivičnom postupku entiteta te Distrikta Brčko i tako dovelo u pitanje brojne istrage i na tim nivoima, a ogroman broj trenutnih istražnih radnji bio bi doveden u zonu nelegalnih aktivnosti.

- Također, i dužina trajanja ovih mjera nakon 30 dana vjerovatno bi postala nezakonita i neupotrebljiva u postupku dokazivanja krivičnog djela, kao i iskazi svjedoka kojima je odobren imunitet od tužitelja ili, pak, proceduralne radnje prilikom podizanja optužnica ili okončanja istraga - poručili su iz CSS-a.

Kraj prakse davanja imuniteta kriminalcima 

Među zakonskim odredbama koje će Ustavni sud BiH uskoro staviti van snage je i ona kojom je produženje naloga za prisluškivanje ostavljeno na proizvoljnu procjenu sudije. Van snage će biti stavljena i sadašnja zakonska odredba koja daje mogućnost glavnom tužiocu BiH da i okorjelim osuđenim kriminalcima daje status svjedoka, imunitet i slobodu. 

Nove štete po budžet BiH

Dosadašnjim zloupotrebama Zakona o OSA-i i ZKP-a šteta je već nanesena. Mnogi su zbog toga tužili nadležne institucije i dobili presude koje su budžete na svim nivoima od 2011. do 2017. koštale oko 25 miliona KM! No, i neusklađivanje neustavnih odredbi s Ustavom BiH moglo bi prouzrokovati nove enormne troškove na štetu budžeta, a na što je upozorio i CSS u svom pismu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.