BIH

Puljić zaželio slogu i mir te uspostavljanje strukture normalne države

Fena

26.12.2017

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić upriličio je danas Božićni prijem u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, gdje je prisutnima zaželio dobro zdravlje, slogu i mir te izrazio želju da u BiH što prije bude uspostavljena struktura normalne države, kao i da što prije bude riješeno pitanje Ustava i donošenja Izbornog zakona.

U pozdravnom obraćanju, kardinal je također izrazio nadu da će što prije biti doneseni i drugi zakoni, između ostalog i o denacionalizaciji i restituciji te da će država BiH "početi funkcionirati u svim dimenzijama, vertikalno i horizontalno".

Posebno je izrazio radost zajedništva onih koji Božić provode daleko od svojih najbližih te zahvalio na svim izraženim željama i čestitkama.

U svom je obraćanju podsjetio i šta Božić predstavlja svakom kršćaninu.

- Mi, kršćani, u slavlje Božića slavimo Boga koji se rodio kao dijete da bi čovjeka približio Bogu, čovjeku samome i njegovim suputnicima na zemlji. Tako i ovo naše druženje smatram, kroz čestitanje Božića, stvaranjem ozračja pomirenja i otvorenosti, kao i uvažavanja naše različitosti u jednakopravnosti - rekao je kardinal Puljić.

Osvrnuo se na protekli period, ocijenivši da je ova godina bila puna napetosti i negativne klime u zraku.

- Svi osjećamo potrebu da se izgradi društvo po mjeri čovjeka, gdje se svaki građanin osjeća sigurnim za svoj identitet, svoja ljudska i građanska prava te čovjekovo dostojanstvo - istakao je.

Poželio je da svi građani budu jednaki pred zakonom, pogotovo kada su u pitanju zaposlenja te, kako je rekao, da to ne bude samo po nacionalnom i stranačkom ključu.

Prijemu su prisustvovali, između ostalih, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predsjednik FBiH Marinko Čavara te njegovi zamjenici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović.

Također, prijem su svojim prisustvom uveličali i predstavnici vjerskih zajednica u BiH, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazaović, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, mitropolit dabrobosanski Hrizostom te brojne zvanice iz javnog, vjerskog, kulturnog i političkog života BiH, kao i predstavnici diplomatskog kora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.