BIH

Krišto odbila zahtjev Kluba SDA za hitnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH o budžetu

Avaz.ba

26.12.2017

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) odbila je zahtjev Kluba poslanika SDA u ovom domu, u kojem su tražili hitnu sjednicu o budžetu, u roku od tri dana. 

Podsjećamo, Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je danas, na osnovu člana 68. Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, zahtjev za zakazivanje hitne sjednice Doma.

Kako je u zahtjevu navedeno, na sjednici bi se razmatrala samo jedna tačka dnevnog reda pod nazivom "Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu“, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.  

Krišto navodi da - ne postoje razlozi za hitnost sazivanja sjednice Predstavničkog doma PSBiH, koji su navedeni u zahtjevu Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu, čiji je predalagač Predsjedništvo BiH, uvršten je za razmatranje u prvom čitanju u dnevni red 55. sjednice Predstavničkog doma PSBiH, koja je započela 21. decembra 2017. godine i prekinuta je istog dana - prvi je od dva razloga koje je predsjedavajuća Predstavničkog doma navela kao razlog za odbijanje zahtjeva. 

Kao drugi razlog navela je da prema mjesečnom kalendaru aktivnosti Predstavničkog doma PSBiH, sljedeća sjednica Doma planirana je za 17. januar 2018. godine, kada će biti nastavljena 55. sjednica, te će tada, prema ranijem prijedlogu Kolegija u proširenom sastavu, Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu biti razmatran u oba čitanja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.