BIH

Kako je biti roditelj osobe sa invaliditetom u BiH

Avaz.ba

26.12.2017

Ako ste roditelj djeteta koji je bolestan ili ima posebne potrebe onda vjerovatno postoji iscrpljenost i beskrajna briga. Nažalost, njihov jedan od najvećih problema je odbaćenost njihove djece kako u društvu tako i u poslu. Kako navode njima je potrebna integracija, odnosno poboljšati životne šanse. 

Šta je integracija, a šta inkluzija?

Integracija nije obično prilagođavanje sredini ili samo uklapanje u nju, kako se to nerijetko misli i u svakodnevnoj praksi dešava, nego ona razumijeva da osoba koja se integrira u grupu ili kolektiv unosi i nešto svoje, čime daje prilog životu sredine u koju se integrira. Povećana društvena integracija pomaže u smanjivanju sukoba u društvu i može nam pomoći da se osjećamo više povezanim s našom zajednicom.

Inkluzija ( sveobuhvatnost i potpuna uključenost ) se nameće kao nadređen pojam integraciji i podrazumijeva sveobuhvatno uključivanje osoba sa posebnim potrebama , teškoćama u učenju i uopšte teškoćama u socijalnoj integraciji, ne samo u „vaspitno – obrazovnom sistemu, nego i u svakodnevnom životu i društvenoj stvarnosti“.

Organizacija People in Need koja pruža podršku osobama sa invalidetom, takođe pruža podršku i roditeljima osoba sa invalidetom koja uključuje savjetovanje, grupe za podršku, obuku, informacije i ostalu pomoć. Kako su naveli iz organizacije ukoliko ste roditelj osobe sa invaliditetom i potrebna Vam je podrška možete slobodno da ih kontaktirate putem linka http://osi-inkluzija.ba/roditelji-porodice-osi/

Inkluzija u obrazovanju

Inkluzija u obrazovanju znači stalne pozitivne primjere u djelovanju svih školskih i vanškolskih faktora u pravcu proširivanja mogućnosti aktivnog uključivanja svakog djeteta u razvojno – stimulativan vaspitno – obrazovni proces. „ To je jedan beskrajan proces stalnog porasta učenja i učešća svih učenika, ideal kojem škole mogu težiti, ali koji nikada nije u potpunosti ostvaren. Ali inkluzija postaje čim počne proces rasta učešća. Inkluzivna škola se trajno razvija i ide naprijed“ (Boot i Ains).

Inkluzija u obrazovanju počinje priznavanjem razlika između učenika i njihovim uključivanjem u učešće, igrovne, poučavajuće, vannastavne aktivnosti u školi i van nje.

Inkluzija u vrtiću

Inkluzija u okviru odgojno-obrazovnog sustava podrazumijeva uvažavanje djece s poteškoćama kao ravnopravnih sudionika tog sustava, bez njihovog izdvajanja u posebne uvjete, a uz osiguravanje posebne podrške i pomoći bilo kojem djetetu, kad god je ona potrebna, u redovnom okružju.

Primarni cilj inkluzije nije pomoć djeci/osobama s poteškoćama da se što bolje integriraju u vrtić ili širu okolinu. Njezin je krajnji smisao dobrobit za čitavo društvo, za čitav odgojno-obrazovni sustav i svu djecu. Ona teži k izgradnji tolerancije, ali i stvarnog uvažavanja individualnih razlika, poštivanja dostojanstva svakog pojedinca i, na temelju toga, kreiranju međusobne interakcije i društvenih odnosa.

Inkluzija ne dolazi automatski. To je sistematski proces koji zahtijeva pažljivo planiranje, provođenje i praćenje kako bi s postigao uspjeh u radu sa svom djecom pa tako i s djecom posebnim edukacijskim potrebama.

Podrška osobama sa invaliditetom

Kako nam kažu iz People in Need organizacije „Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj da se razmijene znanja i dobre prakse u pružanju socijalnih usluga za osobe s invaliditetom. Poseban je naglasak na pružanju usluga za samostalni život, adekvatne mogućnosti za zapošljavanje i ukupnu integraciju osoba sa invaliditetom u bh. društvo. Cilj projekta je uspostaviti sistem uključivanja osoba sa invaliditetom u društvo, s naglaskom na najveću moguću mjeru samostalnog života uporedivo sa vršnjacima bez invaliditeta u 3 odabrane nevladine organizacije (NVO) u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.