BIH

Protest: Više od stotinu radnika pijace Otoka zatvorilo svoje štandove

Avaz.ba

27.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Više od stotinu radnika pijace na Otoci zatvorilo je svoje štandove te su se, kako su nam, rekli uputili prema Općini Novi grad u Sarajevu kako bi izrazičli svoje nezadovoljstvo novim nametima, akoje je potpisala ova općina.

Svi zakupci na pijaci Otoka danas su napustili radna mjesta. Od 117 zakupodavaca, registriralo se 80 ljudi, a ostatak je napustilo jer su ljudi za penzije ili im se ne isplati plaćati skupe namete.

Krajem oktobra u FBiH je stupila na snagu izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini kojom je definisana kategorija trgovac-pojedinac. 

To znači da će svaki korisnik koji prodaje robu na stolovima i tezgama morati biti registriran kao trgovac-pojedinac kod nadležnih organa. 

Radnici na pijacama su ogorčeni i smatraju ovo udarom na njihov džep.

Kako su nam kazali, rečeno im je da će registriranjem stolova i tezgi porez iznositi 250 KM.

- No, porez je 330 KM, a moramo voditi  i knjige o ulazu i izlazu robe i na to plaćati porez što dodatno opterećuje naš džep tako da mjesečno moramo izdvajati i više od 1.000 KM za porez. Moramo redovno plaćati stolove, održavanje, režije, ... To je strašno i nemoguće je opstati u takvim uvjetima  - kazao nam je jedan radnik.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.