BIH

Ivanić: Srpske vojnike iz OSBiH 9. januara treba postrojiti u Banjoj Luci u inat

Ivanić: Treba izdržati ovu bitku

Srna

27.12.2017

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić pozvao je danas predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da promijeni svoju odluku i omogući učešće srpskih vojnika u Oružanim snagama BiH na proslavi 9. januara - dana Republike u Banjoj Luci.

"Treba izdržati ovu bitku i ne treba od pobjede praviti poraz. Pozivam predsjednik RS-a da i pripadnicima Trećeg Republika Srpska puka, jedinog puka koji nosi grb Nemanjića i baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, omogući da, kao i svi drugi, učestvuju na obilježavanju 9. januara", rekao je Ivanić novinarima tokom današnje posjete Bijeljini.

Ivanić je ocijenio da bi to bilo "pitanje jedinstva i sadržaja" i istakao da njemu ne smeta da postoji svečani vod Policije Republike Srpske i da smotru vrši predsjednik RS, ali da treba omogućiti i učešće Trećeg Republika Srpska puka.

"Mislim da i ovim čestitim ljudima koji vole Republiku Srpsku treba dati pravo i tu mogućnost, i to baš u inat zbog svih zahtjeva da se to ne desi", poručio je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske rekao je novinarima da je ove godine na njega već vršen pritisak da odustane od postrojavanja vojske u Banjoj Luci.

"Predstavnici međunarodnih institucija i pojedini ljudi iz Sarajeva od mene su tražili da se to ne desi. Sve sam odbio i očekivao da će opet vojnici iz Trećeg Republika Srpska puka biti prisutni na obilježavanju 9. januara", naveo je Ivanić.

On smatra da trenutnom odlukom predsjednik Republike Srpske "izlazi u susret svima ovima koji su ovo tražili, bošnjačkoj politici i jednom dijelu međunarodnih institucija koji to nisu htjeli".

Ivanić je podsjetio na prošlogodišnju, kako je rekao, veliku bitku o učešću srpskih vojnika na proslavi 9. januara u kojoj je Republika Srpska pobijedila.

"Bilo je pokušaja da se sve ospori, da se ne dozvoli, bilo je napada, optužnica, i sam sam davao izjave tužilaštvu povodom 9. januara, bilo je napada na oficire. Sve smo izdržali i pobijedili i pripadnici Trećeg Republika Srpska puka su bili prisutni na obilježavanju 9. januara", istakao je Ivanić.

On je izrazio nadu da će predsjednik Republike Srpske promijeniti trenutni pristup ovom pitanju.

"Ja sam shvatio da oni nisu dobrodošli, a mislim da treba da budu dobrodošli i u ime jedinstva pozivam predsjednika da to omogući i ovim ljudima, a ja garantujem da ćemo u institucijama naći načina kako ćemo obezbijediti učešće pripadnika Trećeg Republika Srpska puka na proslavi dana Republike Srpske", rekao je Ivanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.