BIH

Arhiv Federacije BiH ostvario najbolje rezultate u posljednjih deset godina

Fena

27.12.2017

Arhiv Federacije BiH je, mjereno objektivnim pokazateljima, ostvario najbolje rezultate u posljednjih deset godina i pored činjenice što mu je budžet u međuvremenu prepolovljen (Budžet Arhiva u 2008. godini iznosio 861.000 KM, a 2017. , 495.000 KM), te što je ova institucija 'podstanar' od osnivanja 1994. godine.

Podaci o radu Arhiva FBiH pokazuju da je u 2017. godini ostvaren značajan napredak u svim segmentima, počevši od selekcije arhivske i registraturne građe, a što je izvršeno u sklopu 176 registratura, čime je godišnji plan prebačen za 120 posto, do digitalizacije arhivskih fondova odnosno 42.000 dokumenata, što, između ostalog, svjedoči o realizaciji za 40 posto većoj u odnosu na planirano.

Istovremeno, izvršeno je opremanje bibliotečkog fonda u obimu od 100 bibliotečkih jedinica, te izdat je časopis „Anali“ i organizirano devet arhivskih izložbi, a predstavnici Arhiva FBiH sudjelovali su u nizu stručnih skupova.

Direktor Arhiva FBiH Adamir Jerković istaknuo je danas na pres-konferenciji da ova institucija iz godine u godinu dokazuje da nije 'marginalac', iako se arhivi na prostoru bivše Jugoslavije nalaze na marginama društvenog života i zaineresiranosti aktuelnih vlasti.

Potcrtao je da digitalizacija arhivske građe, kao procesa aktuelnog na globalnom planu, predstavlja jedan od prioritetnih ciljeva, te da je za ostvarivanje tog zadatka neophodno osigurati 250.000 do 300.000 KM.

- Svjesni da je digitalizacija neumitan proces, mi smo se u Arhivu FBiH prije nekoliko godina odrekli prava da kupimo automobil i taj novac smo utrošili za kupovinu 'nukleusa' (prvih uređaja/mašina) buduće digitalizacije u ovom arhivu - podsjetio je Jerković.

U osvrtu na ostvarene rezultate, naveo je da je Arhiv FBiH, u međuvremenu, predao na upotrebu čitaonicu, jednu od najboljih u regionu u koju dolaze ljudi iz cijelog svijeta, a riječ je o projektu koji su dobrovoljnim angažmanom realizirali uposlenici ove institucije.

Fond Arhiva FBiH ove je godine obogaćen i s listom „Oslobođenje", od prvog broja koji je štampan u Donjoj Trnovi 30. augusta 1943. godine pa do danas.

Jerković, nadalje, ističe da je Arhiv FBiH postao ambasador Bosne i Hercegovine svuda u svijetu o čemu, između ostalog, svjedoči veliki broj međunarodnih reprezentativnih izložbi kao što je „Srebrenički inferno", koji je predstavljen u trideset prijestonica, odnosno u 40-tak gradova svijeta na četiri kontinenta.

Po njegovim riječima, širom svijeta predstavljene su i izložbe Arhiva FBiH pod nazivom „Sarajevski atentat", „Prvi svjetski rat - Veliki rat" i ,,Mostar - 20 godina poslije".

U nizu kontakata sa srodnim institucijama u svijetu, predstavnici Arhiva FBiH su se prije nekoliko dana vratili iz Azerbejdžana s čijim je Nacionalnim arhivom uspostavljena odgovarajuća suradnja.

Kako je najavljeno, u aprilu naredne godine, u organizaciji Arhiva FBiH, u Sarajevu će gostovati Poljski državni arhiv sa izložbom „Masakr u Katinskoj šumi" ( tragične sudbine 26.000 poljskih oficira koje su ubili pripadnici tadašnje sovjetske službe NKVD 1939. godine), a u 2018. godini u posjetu Arhivu FBiH dolazi i Gruzijski nacionalni arhiv, koji će prirediti izložbu o Prvoj demokratskoj Republci Gruziji 1918. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.