BIH

Koštaju stotine miliona dolara, a čuvaju ih specijalci

„D“ ima podzemni pasaž

Avaz.ba

27.12.2017

Penthaus je najekskluzivniji i najimpresivniji apartman koji se nalazi na najvišem spratu stambene zgrade. Oni su prostrani, odlično locirani, nude fantastičan pogled, stoga ne čudi što s takvim luksuzom dolazi i vrtoglavo visoka cijena. Međutim, postoje apartmani koji su u samom vrhu kada je cijena u pitanju. 


Penthausa u hotelu „Pierre“ ima klasičan izgled

Unikatne pogodnosti

Među najskupljim penthausima na svijetu nalazi se „Sky Penthaus“, vrijedan 387 miliona dolara, a nalazi se u 170 metara visokom tornju „Odeon“ u Monaku. Ima više od 3.000 kvadrata životnog prostora koji se prostire na pet spratova. Posjeduje šest spavaćih soba, teretanu, saunu, kino, salu za bilijar, bar, ali najimpresivniji je bazen s toboganom iz kojeg vlasnici mogu uživati u pogledu na Monako.

Tu je i penthaus „D“ u Londonu, vrijedan 290 miliona dolara. Nalazi se u ultraluksuznom stambenom kompleksu „One Hyde Park“. Dupleks se prostire na gotovo 1.500 kvadratnih metara. Posjeduje pet spavaćih soba, radne sobe i podzemni pasaž. Još jedna unikatna pogodnost ovog penthausa jeste da su njegovi stanari pod stalnom zaštitom britanskih specijalnih snaga.


Stan na vrhu zgrade „CitSpire“

Jedinstveni izgled

Još jedan u nizu najskupljih penthausa nalazi se u hotelu „Pierre“ u Njujorku, a košta 125 miliona dolara. Ovaj penthaus odlikuje luksuzan i klasičan izgled iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Riječ je o trospratnom apartmanu sa 16 soba, šest kupatila i četiri kuhinje i dnevnom sobom, dok lučni katedralni prozori pružaju jedinstven izgled. U svom sklopu ima i švedsku saunu, privatni lift, drveno stepenište i unikatnu biblioteku.

Na vrhu zgrade „CitSpire“ u Njujorku nalazi se penthaus vrijedan 100 miliona dolara. Prostire se na tri posljednja sprata, od 73. do 75., a neobičnog je osmougaonog oblika. Zauzima 475 kvadratnih metara, ima šest spavaćih soba, devet kupatila, kino, konferencijsku salu i vinski podrum sa 1.000 boca. Glavna spavaća soba obuhvata cijeli 75. sprat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.