BIH

Dok Goraždani udišu najotrovniji zrak, građani Jajca uživaju

D. K.

27.12.2017

Zrak u Goraždu danas je najzagađeniji u cijeloj Bosni i Hercegovini. Pokazuju to posljednja mjerenja portala zrak.ekoakcija.org.

Indeks kvaliteta zraka u Goraždu u 13 sati označen je kao "nezdrav" i iznosio je 159, dok je količina PM2,5 iznosila 100 (PM2,5 predstavljaju najsitnije lebdeće čestice, koje je moguće otkriti samo elektronskim mikroskopima, a njihovi glavni izvori su motorna vozila, termoelektrane, loženje drveta i uglja u individualnim ložištima, šumski požari, spaljivanje poljoprivrednih površina, neki idustrijski procesi i svi ostali procesi sagorijevanja).

Upozoravaju se građani Goražda i okoline da je kod osoba s bolestima srca i disajnih organa moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti.

Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Nezdrav za osjetljive grupe je zrak u Bosanskom Brodu (indeks 147) i Ugljeviku (129). 

Vrijednost PM10 za Bosanski Brod je 59, a za Ugljevik 128 (PM10 su lebdeće čestice manje od 10 mikrometra, koje se udišu zajedno sa zrakom i prodiru duboko u pluća, uzrokujući širok niz oboljenja od kojih neka završavaju smrću, uključujući rak, moždani udar kao i oštećenja na bebama dok su još u majčinoj utrobi).

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.  Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Umjereno zagađen zrak je u Sarajevu (indeks 72, PM10: 35), Prijedoru (68, PM2,5: 4), Zenici (55, PM10: 19), Kaknju (64, PM10: 23) i Ilijašu (57, PM10: 14).

Upozoravaju se građani da neke zagađujuće materije mogu prouzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka.

Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

Najkvalitetniji zrak u našoj državi u poslijepodnevnim satima ima Jajce, koji je ocijenjen sa "zadovoljavajući".

Indeks kvaliteta zraka u ovom gradiću iznosio je 17, dok je vrijednost PM10 iznosio 6.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.