BIH

Nikšić o godini na izmaku: BiH je odgovarala na pitanja iz Upitnika koliko su ukupno odgovarale sve zemlje okruženja

Fena

27.12.2017

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić iznio je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu niz primjedbi na dosadašnji rad aktuelnih vlada u BiH.

Sumirajući godinu na izmaku osvrnuo se posebno na probleme koji su nastali tokom odgovaranja na Upitnik Evropske komisije, dodajući da BiH kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji zbog toga nije ni dobila u ovoj godini.

BiH je odgovarala na pitanja iz Upitnika, kazao je Nikšić, koliko su ukupno odgovarale sve zemlje okruženja, zbog čega smatra da je ova vlast propustila značajnu priliku koju je dobila kroz britansko-njemačku inicijativu.

Međutim, podsjetio je da BiH nema mogućnost vanrednih izbora zbog čega će građani svoj stav o radu vlasti moći reći tek na izborima u oktobru 2018. godine.

Ocjenjuje da je ovu godinu obilježilo i zatvaranje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te da su donijete značajne presude Ratku Mladiću i u predmetu Jadranko Prlić i drugi, što je uzburkalo odnose u BiH i regiji, međutim, jasno je poručio da su u presudama osuđeni pojedinci i ratni zločinci, a ne narodi.

Govoreći o vlasti u Federaciji, iznio je mišljenje da ona ne funkcionira, rijetko zasjedaju oba doma Federalnog parlamenta, a i kad se to dogodi sjednice se najčešće prekidaju prije nego se i usvoji dnevni red.

- Kada se dnevni red usvoji većina se formira od tačke do tačke, krše se sve procedure, a zakon se opet ne donese - istaknuo je Nikšić, a osvrnuo se posebno na Prijedlog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) pozivajući Vladu da povuče ovaj zakon.

Podsjetio je da procedure koje su prekršene kao što je, kaže, bio slučaj i sa Zakonom o radu kojeg je SDP s Demokratskom frontom (DF) oborio na Ustavnom sudu te je najavio da će i u ovom slučaju učiniti isto.

Dodao je da nije bilo izgradnje puteva, najavljeni elektroenergetski projekti nisu pomaknuti s mrtve tačke, gradnja hidroelektrane Vranduk je propala, a nisu zabilježeni ni značajniji pomaci ni kada je u pitanju borba protiv korupcije.

Kada je u pitanju Republika Srpska, vlast je nešto stabilnija, ali ni u tom entitetu nema napretka kada su u pitanju ekonomija ili poštivanje ljudskih prava, nastavljena je diskriminacija povratnika.

- Kada je u pitanju državna vlast, početak godine obilježila je tema u vezi s revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije. Ostat će upamćeno da je član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović obmanuo građane - stav je Nikšića.

Primjer kada vlast funkcionira, dodao je, je onda "kada se trebaju povećati nameti građana" poput usvajanja seta zakona o akcizama.

U 2018. godini ova partija će nastaviti borbu za usvajanje prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Federalnog parlamenta FBiH, koji je u novembru s DF-om upućen u parlamentarnu proceduru.

Također, naveo je, nastavit će daljnji rad na demokratizaciji zemlje i osiguranju jednakih prava za sve građane koji u njoj žive, ocjenjujući da se SDP u ovoj godini pokazao kao jasna alternativa vladajućim strukturama u državi.

Uz najbolje želje građanima u novoj godini, Nikšić je na kraju izrazio očekivanje da će 2018. godina biti godina raspleta i prekretnica kada je u pitanju stvaranje prosperitetne i uspješne države.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.