BIH

Građani Turske zloupotrebljavaju bezvizni boravak u BiH

Piše: A. S.

27.12.2017

Granična policija Bosne i Hercegovine u 2017. godini evidentirala je značajno povećanje broja ilegalnih migranata. 

U periodu od 1. januara do 25. decembra 2017., u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice, otkriveno je 724 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, dok ih je u 2016. otkriveno manje od stotinu.

Tranzitno područje

- U posljednjih nekoliko mjeseci ilegalni prelasci državne granice intezivirani su iz pravca Crne Gore, u kojoj se prema raspoloživim informacijama nalazi značajan broj tražioca azila iz zemalja visokog migracijskog rizika. Riječ je o osobama koje u Crnu Goru dolaze iz pravca Albanije, a teritorij BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje Evropske Unije - izjavio je za "Avaz", direktor GPBiH Zoran Galić.  


On kaže da je na području Istočne Hercegovine u 2017. otkriveno 276 ilegalnih migranata koji su pokušali ili u BiH ušli iz Crne Gore.

- Uz navedeni broj ilegalnih migranata, u decembru 2017. više od stotinu osoba spriječeno je da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji između dvije zemlje, van graničnih prijelaza. Jedinici Granične policije Trebinje u decembru 2017. preusmjerili smo dodatni broj policijskih službenika iz drugih organizacijskih jedinica, kao i dodatnu specijalističku opremu za nadzor granice. Prilikom ulaska u BiH ilegalni migranti najčešće se kreću pješke zaobilazeći granične prijelaze – dodao je Galić.

Ilegalni migranti

U najvećem procentu riječ je o punoljetnim muškarcima, a u nekoliko slučaja otkrivene su žene i maloljetnici.

- U oktobru 2017. otkriveno je 105 ilegalnih migranata, u novembru 76, dok je u prvih 25 dana decembra 2017. otkriveno 176 osoba. U najvećem broju otkriveni su državljani: Pakistana (121), Alžira (118), Afganistana (84), Turske (64), Libije (51), Sirije (52), Maroka (40), Irana (26), Albanije (18), te 96 osoba s područja Kosova - dodao je Galić za "Avaz".

Građani Turske zloupotrebljavaju bezvizni boravak u BiH

Pripadnici GPBiH su manji broj ilegalnih migranata otkrivali u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila ili u čamcima prilikom prelaska preko Drine. Kada je riječ o pokušajima ilegalnog izlaska iz BiH najveći broj slučajeva evidentiran je na području Bihaća i Velike Kladuše, a u zadnje vrijeme i na području Posušja, Čapljine i Gruda.

Prilikom pokušaja izlaska iz BiH karakteristični su slučajevi državljana Turske koji zloupotrebljavaju bezvizni boravak u BiH pokušavajući ilegalno ući u Hrvatsku.


Galić: U najvećem procentu riječ je o punoljetnim muškarcima. Galić: U najvećem procentu riječ je o punoljetnim muškarcima

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.