BIH

U Srbiji umro mladić od ospica: Stručnjaci za „Avaz“ objašnjavaju ima li opasnosti od epidemije u BiH

Piše: A. SOKOLOVIĆ

27.12.2017

Iz Beograda je danas stigla informacija, koju su prenijeli svi srbijanski i regionalni mediji, da je od zdravstvenih komplikacija izazvanih ospicama preminuo 30-godišnji mladić, koji je, uz dvogodišnjeg dječaka preminulog u Nišu, druga žrtva epidemije ospica u ovoj zemlji. 

Epidemija ospica u našem susjedstvu registrirana je u oktobru, u kojoj je u Srbiji i na Kosovu, u općinama sa srbijanskom većinom, dosad oboljelo čak 630 osoba. Preminuli mladić nije bio cijepljen protiv ospica. 

Opasna zarazna virusna bolest

Postoji li opasnost da se epidemija ospica iz Srbije proširi na Bosnu i Hercegovinu kakvo je, prema tom pitanju, trenutno stanje u Federaciji BiH, upitali smo epidemiologe pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH, koji su za „Dnevni avaz“ odgovorili da su morbili ili ospice vrlo zarazna virusna bolest te da se prenosi kapljičnim putem, iz nosa, usta ili grla zaražene osobe.

- Početni simptomi, koji se obično pojavljuju 10-12 dana nakon infekcije, uključuju visoku temperaturu, curenje iz nosa, „crvene“ oči, sitne bijele mrlje na unutarnjoj strani usta. Nekoliko dana kasnije javlja se osip, počevši od lica i vrata, postepeno se šireći po tijelu. Ne postoji specifično liječenje, a većina oboljelih se oporavi u roku od dvije-tri sedmice –kažu za „Avaz“ iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Ospice mogu biti ozbiljna bolest u svim dobnim grupama, međutim, veća je vjerovatnoća da se komplikacije bolesti jave kod djeca mlađe od pet godina i odraslih osoba starijh od 20 godina. Kod trudnica bolest može biti uzrok prijevremenog porođaja. 

- Uobičajene komplikacije uključuju infekciju uha i proliv. Neke osobe mogu imati ozbiljne komplikacije, kao što su upala pluća i upala mozga. Kao dugoročna komplikacija može se javiti subakutni sklerozirajući panencefalitis (SSPE), vrlo rijetka, ali smrtonosna bolest središnjeg živčanog sistema, koja se razvija sedam do 10 godina nakon što je osoba bolovala morbile, iako se bila u potpunosti oporavila od bolesti – navode iz ove ustanove.



Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), epidemija ospica je zabilježena u nekoliko zemalja u Evropi, predstavljajući rizik za širenje i održanje prijenosa u područjima s osjetljivom populacijom.  

- U 2016. godini, u Federaciji Bosne i Hercegovine zabilježen je niži obuhvat imunizacijom od potrebnih vrijednosti 95 posto za cjepivo protiv morbila, rubeole i parotitisa, odnosno 90 posto za ostala cjepiva, u svim kantonima Federacije BiH. Naročito je zabrinjavajući nizak obuhvat cjepivom protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP), koji u FBiH iznosi 63,5 posto za prvu dozu cjepiva – upozoravaju iz ovog zavoda. 

Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta populacije protiv određenih zaraznih bolesti, prijeti ponovnim sporadičnim ili epidemijskim javljanjem bolesti koje se mogu prevenirati cijepljenjem.

Brojni hospitalizirani

U epidemiji ospica u 2014/15. godini, u Federaciji BiH registrirana su 5.103 slučaja, među kojima su 553 osobe hospitalizirane.

- Postići visok obuhvat vakcinacijom znači postići kolektivni imunitet, kao dodatnu zaštitu od bolesti, značajanu za najosjetljivije članove zajednice koji su premladi za cijepljenje, za trudnice i osobe koja ne mogu biti cijepljene zbog medicinskih kontraindikacija – naveli su, na kraju, razgovora za „Avaz“ iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.