BIH

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog pomaganja u genocidu

Avaz.ba

28.12.2017

Nekadašnji pripadnici struktura Vojske Republike Srpske (VRS) sa područja Vlasenice, terete se za prisilno odvajanje i ubistvo najmanje 21 muškarca bošnjačke nacionalnosti, kao i prisilno zaustavljanje i pljačkanje konvoja koji su prevozili civile nakon pada Srebrenice, te silovanja žena i djevojaka prisilno odvojenih iz konvoja.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Mile Kosorića (1953.) rođenog u Han Pijesku, te su mu određene mjere zabrane. Uz mjere zabrane optužen je Momčilo Tešić Crnac, (1974.) rođen u Vlasenici.

Optuženi su i Borislav Stojišić Boro, (1956.) i Rajka Drakulić (1964.) obocija rođeni u Vlasenici. 

Terete se da su u vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i MUP-a RS, na Zaštićenu zonu Srebrenica, u mjesecu julu 1995. godine, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su pružili pomoć počiniteljima udruženog zločinačnog poduhvata, u julu 1995. godine, tako što su, optuženi Kosorić kao komandant Vlaseničke brigade VRS, a ostali optuženi kao komandanti i pripadnici Vojne policije Vlaseničke brigade VRS, znajući da će u mjestu Luke, proći autobusi i vozila konvoja kojim su nakon pada Srebrenice, civili, žene i djeca, transportovani prema Kladnju, u mjestu Luke, na postavljenom punktu zaustavili konvoj, nakon čega je izvršen pretres, oduzimanje novca, zlata i drugih vrijednosti, a potom izvršeno nasilno odvajanje muškaraca i djevojaka bošnjačke nacionalnosti.  

U optužnici se navodi da su odvojene žene silovane i seksualno zlostavljane, a muškarci, njih više od 20, odvedeni i prisilno zatočeni u obližnjoj školi, gdje su im vezane ruke, te su opljačkani i držani u nečovječnim uvjetima, odakle su odvojene muškarce 13/14. juli 1995. godine, odveli i strijeljali u mjestu Mršići, gdje je ubijen najmanje 21 muškarac, a samo je jedan preživio strijeljanje.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo genocid iz članka 171. Krivičnog zakona BiH u vezi sa članom 180. stavak 1. i članom 31. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.