BIH

Vijeće ministara BiH o provođenju zakona o srednjem stručnom obrazovanju

Avaz.ba

28.12.2017

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici usvojilo Informaciju Ministarstva civilnih poslova o provođenju Okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH i doneseno više zaključaka u cilju unapređenja stanja u ovoj oblasti.

Prema Informaciji, ostvaren je napredak u području usklađivanja nastavnih planova i programa s tržištem rada. Praktično je ostvarena bolja saradnja škola i poslodavaca uspostavljanjem savjetodavnih vijeća u školama i tripartitnih vijeća na nivou entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH koja mogu doprinijeti boljoj saradnji obrazovanja i tržišta rada, politici upisa i većoj zapošljivosti učenika koji završavaju strukovno obrazovanje.

Očekuje se da još tri kantona svoje zakone usklade sa Okvirnim zakonom o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci BiH, i to Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski i Kanton 10. Ranije su vlastite zakone uskladili Republika Srpska, sedam kantona u Federaciji BiH i Brčko Distrikt BiH.

Vijeće ministara BiH prepoznalo je napredak koji je Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje postigla u području zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa te je ukazano na potrebu daljnjeg rada na revidiranju klasifikacije zanimanja razvoja novih standarda kvalifikacija i zanimanja, kao i evaluacije nastavnih planova i programa, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.