BIH

Klub Bošnjaka stavio veto na Zakon o Pravobranilaštvu RS

Fena

29.12.2017

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o Pravobranilaštvu RS. 

Potpredsjedavajući Vijeća iz reda bošnjačkog naroda Kemo Čamdžija pojasnio je da su veto na ovaj zakon stavili 22. decembra, jer nije definirana nacionalna zastupljenost u okviru Pravobranilaštva RS. 

- Klub Bošnjaka predložio je amandman u vezi s tim pitanjem i Vijeće naroda RS će ga razmatrati 11. januara 2018. godine. Zakonom je trebalo da se definiše i to pitanje i podzakonskim aktom odredi način i struktura zaposlenih. Amandmanom smo ukazali na taj nedostatak u Zakonu o Pravobranilaštvu i očekujem da ga podrži Vijeće naroda - rekao je Čamdžija, nakon što je veto danas razmatralo Predsjedništvo Vijeća naroda RS.

Ukoliko dogovora ne bude na Vijeću naroda, o ovom pitanju izjašnjavat će se Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine. 

Čamdžija je naglasio da je Klub Bošnjaka u ovom sazivu 24 puta pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zakone i akte usvojene u Narodnoj skupštini.

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Pero Petrović smatra da je neosnovan veto Kluba Bošnjaka na Zakon o Pravobranilaštvu RS, koji je usvojen u entitetskom parlamentu 13. decembra. 

- Klub Bošnjaka je u ovom mandatu pokrenuo rekordan broj mehanizama zaštite vitalnog nacionalnog interesa, duplo više nego u prethodnom mandatu. To govori da žele da uspore usvajanje zakona i funkcionisanje zakonodavnog organa u RS - ustvrdio je Petrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.