BIH

Podignuta optužnica za ratni zločin na području Ključa

Avaz.ba

29.12.2017

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Zorana Adamovića, rođenog 1963. godine u Ključu, državljanina Srbije.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravnojnih formacija na stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Ključa i okoline, u svojstvu pripadnika VRS na području Ključa, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je optuženi, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, u ljeto 1992. godine, učestvovao u ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti, u mjestu Gornji Kamičak, učestvovao u prisilnom nestanku jednog civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Krasulje, kao i u nezakonitom privođenju, zlostavljanju i ranjavanju jedne osobe iz skupine civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Donji Kamičak.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.