BIH

S tribine BANU-a poručeno: Jezik ne smije biti predmet političkih i ideoloških manipulacija

Filipović: Samo naučne činjenice

A. Nu.

29.12.2017

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) zalaže se za institucionalnu zaštitu bosanskog jezika, uz puno uvažavanje naučno utemeljenih stanovišta, čime se osigurava da pitanje jezika bude oslobođeno svih političkih ideoloških i uopće manipulativnih pristupa i načina tumačenja.   

Istaknuto je to jučer u Sarajevu na tribini BANU-a o temi "Ideološki recidivi i školski programi“, posvećenoj različitim teorijskim i praktičnim aspektima jezičkog naslijeđa u BiH, s fokusom na upotrebu bosanskog jezika i svijest o jezičkom identitetu.

Učesnici skupa upozorili su da su i dalje na sceni nastojanja da se bosanski jezik terminološki minimizira, dovodeći to u kontekst ideoloških recidiva i obrazaca osporavanja jezika kojim u BiH govori više od polovine njenog stanovništva.

- Naš zadatak jeste da jezik ne bude predmet manipulacije politike, ideologije, ili bilo kojeg drugog interesnog načina mišljenja i postupanja, osim onoga koji se temelji na nauci - kazao je predsjednik BANU-a akademik Muhamed Filipović.

Na tribini je govorio i akademik Dževad Jahić, vodeći stručnjak za bosanski jezik i filolog.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.