BIH

Čavka: Dijaspora i ekonomija ključ razvoja i opstanka u RS

Avaz.ba

29.12.2017

Šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka (SBB) rekao je danas u Banjoj Luci da je povratak Bošnjaka i Hrvata u RS okončan.  

Čavka je istakao da su se vratili svi koji su željeli da se vrate i da je cilj da se oni zadrže.

- Umjesto povratka treba da se bavimo opstankom povratnika. Prošle godine je u RS rođeno tek dvadesetoro hrvatske djece. Isto to očekuje i Bošnjake ukoliko se odnos prema njima ne promijeni – kazao je Čavka.

Čavka je dodao da je nedavno razgovarao i sa ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem koji ga je upoznao da je dobio više od 70 zahtjeva uposlenih Bošnjaka koji su tražili raskid ugovora.

- Oni odlaze u zemlje trećeg svijeta ili prelaze u državne agencije. Ove stvari niko ne treba da zloupotrebljava. Kao ni napade na povratnike koji su sami sebi palili imovinu. Imam dobru saradnju sa nadležnim minstarstvima. Bezbjednost je na zavidnom nivou, ali ključ je ekonomija – istakao je Čavka.

On je podsjetio da su investicije od dijaspore ove godine iznosile 3,5 milijarde KM, dok su direktna ulaganja u BiH 350 miliona KM. Čavka smatra da su dijaspora i ekonomija ključ razvoja i opstanka u RS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.