BIH

Analiza: Ukrali su nam 2017., građani, 2018. vi odlučujete o raspletu

S protesta policije: Oduprli se pokušaju diskriminiranja

Semira DEGIRMENDŽIĆ

31.12.2017

Kraj svake godine prilika je da se podvuče crta i rezimiraju rezultati i uspjesi u proteklih 365 dana. Pogledali smo u retrovizor dešavanja u BiH na političkom planu i još jednom spoznali da je 2017. definitivno bila godina velikih laži, zastoja i najveće političke krize u poslijeratnoj BiH.  

Skandal o učešću vojnog orkestra Oružanih snaga BiH na obilježavanju neustavnog dana entiteta RS, u januaru, bio je uvertira u turbulentnu godinu tokom koje su jačale samo nacionalne tenzije, a sve drugo od interesa za život građana i prosperitet države je slabjelo.

Najveći šamar

Najveći šamar Bošnjacima, prvenstveno preživjelim žrtvama agresije, stigao je od onih koji su nas obmanjivali u vezi s revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid i agresiju pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Nikad ništa neće moći sprati gorčinu nastalu spoznajom da smo grubo prevareni u vezi s cijelim tim procesom, koji je očigledno bio dio izbornog inžinjeringa pojedinih političara iz SDA. U 2017. stranke i kadrovi iz RS nekoliko su puta bojkotirali sjednice Parlamenta BiH i Vijeća ministara, a istovremeno Milorad Dodik, predsjednik RS, vodio je svoju kampanju kroz najave o referendumu i otcjepljenju manjeg bh. entiteta od države.

Godina na izmaku ostat će upamćena i po nevjerovatnoj nesposobnosti Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara, koji nije uspio ispuniti osnovni zadatak za predaju zahtjeva za kandidatski status BiH u Evropskoj uniji. Naime, ni godinu nakon preuzimanja Upitnika Evropske komisije na njega još nije odgovoreno.

Zbog toga, ali i izuzetne inertnosti Vijeća ministara, koje je u parlamentarnu proceduru dostavilo minoran broj zakona, evropski je put cijele godine bio u zastoju. Naročito zbog ignoriranja zahtjeva SBB-a još iz 2016., da se u zakon kojim su sada povećane cestarine uvedu posebni, namjenski računi na koje će biti uplaćivana sredstva za cestogradnju. Zvizdić, pritisnut najavom da SBB neće u protivnom prihvatiti zakon o akcizama, to je uradio tek krajem godine, kada je zakon i prošao.

Privatnih ratova Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, koje zbog ličnih interesa vode godinama preko leđa građana, nije manjkalo ni 2017. Također, SDA su u Državnom parlamentu napustila tri njena poslanika. Godina koju ispraćamo ostat će upamćena i po pogoršanju odnosa sa susjednim zemljama, naročito Srbijom i Hrvatskom.

Godinu na izmaku obilježio je i raspad koalicije SDA - SBB. Do toga je došlo prije svega zato što je SBB pokazao da, bez obzira na to što je u vlasti, želi biti kritičan prema svakoj politici koja ne radi u interesu građana i države.

Spriječena pljačka

Do pucanja koalicije između ostalog je došlo i jer se SBB usprotivio pokušaju privatizacijske pljačke „Sarajevo-osiguranja“, koje vrijedi oko 50 miliona KM, a SDA ga je htjela prodati za pet miliona. Godina će ostati upamćena i po protestima policajaca zbog pokušaja da ih diskriminiraju pri penzionisanju.

Još je niz problema koji su otežali život građana u 2017., a neizvjesno je i šta ih čeka u novoj, 2018. I BiH i Federacija u 2018. ulaze bez usvojenih budžeta i upitno je kada će oni biti usvojeni. Do tada, bez mogućnosti bilo kakvih kapitalnih investicija bit će izmirivane samo plaće i dugovanja, i to kroz privremeno finansiranje. 

U 2018. godinu BiH ulazi i bez usvojenih izmjena Izbornog zakona, a činjenica je da su prijedlozi HDZ-a i SDA o ovom pitanju posljednjih mjeseci samo bili izvor nesuglasica dvije stranke i dokaz da oni imaju „problem za svako rješenje“.

Ovaj scenarij izvjestan je naročito jer će 2018. biti održani opći izbori u BiH. Do oktobra će stranke, prvenstveno SDA i HDZ, koje su i do sada sve radile samo da zadrže vlast, ali ne i da ispunjavaju obaveze i prihvate odgovornost, zasigurno raditi samo u ličnom interesu, tako da je malo vjerovatno da će se nešto promijeniti.

No, građani ne smiju zaboraviti da je upravo oktobar šansa za njih i da su izbori prilika da oni odrede rasplet neviđenog filma koji živimo, i to u svoju korist. I tako što će birati drugačije od onih koji su im do sada servirali samo nacionalističke priče i lažna obećanja.

Bježe cijele porodice  

Prema svim istraživanjima i pokazateljima, BiH je 2017. više puta ponijela neslavnu titulu najsiromašnije zemlje i zemlje s najvećim brojem nezaposlenih u odnosu na broj stanovnika u Evropi. Najtragičniji pokazatelj stanja u zemlji je onaj da iz BiH masovno bježe ne samo mladi ljudi nego cijele porodice, a bh. državljanstva u 2017. se odreklo 3.700 građana.

Obavještajni sektor ostao bez civilnog nadzora

Sve je učinjeno i da obavještajni sektor u BiH ostane pod utjecajem i kontrolom SDA, koja je kadrovskim križaljkama sa SDS-om uspjela u tome da Obavještajno-sigurnosna agencija BiH ostane bez parlamentarnog nadzora, što se nije desilo od osnivanja te agencije. Nikad teža situacija nije bila ni u javnim medijima, prije svega RTV servisima, u kojima je 2017. više nego ikad ogoljen utjecaj pojedinih političkih stranaka.

Uskratili građanima vodu

Nije ispunjeno ni obećanje dato početkom godine da će biti realizirano 100 projekata Vlade FBiH za velike infrastrukturne radove. Problem vodosnabdijevanja koji su skoro cijele godine imali građani Sarajeva, pa je navodno naprasno riješen određenim smjenama, pokazao je ustvari samo da je SDA zbog unutarstranačkih trvenja i interesa spremna uskratiti građanima i izvor života.

Po čemu će još ostati upamćena 2017.

- Krvnik Ratko Mladić osuđen pred Haškim tribunalom na doživotnu robiju

- Šestorci tzv. Herceg-Bosne, Jadranku Prliću i ostalima, u Hagu potvrđena prvostepena presuda za udruženi zločinački poduhvat. Nakon toga zločinac Slobodan Praljak se ubio popivši otrov

- Sud BiH donio oslobađajuću prvostepenu presudu srebreničkom komandantu Naseru Oriću

- Milorad Dodik stavljen na crnu listu SAD

- Narodna skupština RS donijela odluku o vojnoj neutralnosti


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.