BIH

Od danas nove cijene cigareta u BiH

Avaz.ba

1.1.2018

Od 1. januara ove godine na bh. tržištu će biti definirane nove cijene cigareta. Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu je definirano da će se od 1. januara ove godine, na cigarete plaćati sljedeća akciza: 

- proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta 

- specifična akciza u iznosu od 75 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada,

Iz Uprave za indirektno oporezivanje napominju da ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,60 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada. 

Akciza na duhan za pušenje u 2018. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete u 2018. godini i iznosi 104 KM po kilogramu.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji. 

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta i duvana, dužni su popisati zalihe istih još danas i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 7. januara.

U obavezi je popisivanje i dostavljanje UIO popisnih listi i za zalihe starih akciznih markica koje još nisu iskorištene. Na zatečene zalihe mora se obračunati razlika akcize u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2018. godinu, koja se mora na Jedinstveni račun UIO uplatiti do 17. januara - saopćeno je iz UiO BiH. 

Nove cijene cigareta pogledajte na linku OVDJE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.