BIH

Iako je ruralna strategija BiH usaglašena: Pod upitnikom 30 miliona eura od Evropske unije

Neizvjesno hoće li država dobiti ogroman novac za razvoj poljoprivrede

Piše: K. KEŠMER

2.1.2018

Iako je Vlada RS još u petak dala saglasnost za usvajanje strategije ruralnog razvoja, još je pod upitnikom hoće li BiH od Evropske unije iz IPA fondova dobiti 30 miliona eura za ruralni razvoj! 

Potrebne dozvole

Potvrdio je to za „Dnevni avaz“ ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. On kaže da je, odmah nakon što je RS dala svoj amin za ruralnu strategiju, obavijestio i nadležne u Evropskoj komisiji, ali put do odobrenja sredstava još je dalek.

Cijeli dokument, naime, potrebno je da usvoji Vijeće ministara, nakon čega i Parlament BiH. Kada će se to desiti, trenutno ovisi o predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću.

- Da li je predsjedavajući trebao organizirati hitnu, telefonsku sjednicu? Ili da čekamo redovnu? To je do njega. Ja sam odmah uputio u proceduru. Kasnimo mnogo. Druge zemlje svoje su već davno završile – navodi Šarović.

Kako kaže, upravo zbog toga što procedura nije ni pokrenuta, upitno je hoćemo li uspjeti aplicirati za IPA fondove 2018.-2020.

- Ne znam hoćemo li uspjeti da osiguramo da nas prihvate u programe IPA fondova, jer i tu postoje rokovi. Strah me da neće biti prekasno dok mi dobijemo sve potrebne dozvole – navodi Šarović.

Zvizdić: Hoće li čekati redovnu sjednicu

Veliki upitnik

U ovom slučaju ne radi se o beznačajnim ciframa. BiH bi, ako uspije na vrijeme aplicirati, mogla u iduće tri godine dobiti 30 miliona eura koji bi išli direktno za razvoj poljoprivrede.

S obzirom na to da Zvizdić nije još prošle sedmice, prije praznika, sazvao hitnu sjednicu Vijeća ministara te da su sjednice Parlamenta zakazane tek za kraj mjeseca, ostaje pod velikim upitnikom hoće li BiH uspjeti inkasirati 30 miliona eura bespovratnih sredstava ili će ona, kao i mnogo puta do sada, biti preusmjerena u druge zemlje.

Šta ako nam se posreći 

U slučaju da nas Evropska komisija nekom srećom prihvati, Šarović ističe da će se onda raditi na izboru projekata koji će se kandidirati Evropskoj komisiji.

- Ako nam se posreći, onda bismo krenuli s pripremom našeg prijedloga za projekte iz IPA-e. To je procedura koja je uobičajena. Učestvuju nadležna tijela za programiranje i u tome će učestvovati i nadležne institucije FBiH i RS i državni nivo - naveo je Šarović.

Šarović: Odmah uputio u proceduru

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.