Vrijedni poljoprivrednik i bravar iz Janje: Kasim Osmanbašić uzgaja i prodaje kivi

Lj. Lj.

Foto: Kasim je zaštitio stabla od vremenskih nepogoda ( G. Bogić/ Avaz.ba)


Kasim Osmanbašić (59) iz Janje, radnik Fabrike za sušenje povrća “Semberka”, a po zanimanju bravar, angažiran na održavanju mašina, još od 2004. uspješno proizvodi kivi u svom dvorištu. Kasim svake godine proizvede skoro 300 kilograma kivija, od čega 200 kilograma proda. Dosta toga, naravno, podijeli i pokloni komšijama i prijateljima. 

Mraz i vjetar

Ova priča iz Janje nastala je sasvim slučajno, kada smo, prolazeći kroz naselje Brzava u Janji, vidjeli na jednoj od kapija natpis “Prodajem kivi po cijeni od 1,5 KM”.

Kasim kaže da kivi u njegovom dvorištu rađa skoro svake godine, jer je zaštićen od mraza i vremenskih nepogoda. Jednostavno, ušuškan je i zaklonjem između dvorišnih zgrada.

- Kod komšija su stabla kivija više otvorena i izložena udarima mraza i vjetra. Bilo je kod nas izuzetno niskih temperatura, vipe od minus 20 Celzijevih stepeni. Te sam zime ostavio više grana i izdanaka da bi stablo bilo snažnije i otpornije na te vremenske neprilike. Kod kivija su, kao i kod grožđa, žilice plitke, razvijaju se pri površini zemlje. Da bih zaštitio žile kivija, uoči zime, u novembru, uz stablo stavljam stajsko đubrivo, kreč i otpalim lišćem kivija štitim stablo. Sve ga to čuva od velikih minusa – kaže Osmanbašić.

Kasim kaže da ova mediteranska biljka izdržava temperature do minus 10 stepeni. U 2017. ubrao je skoro 300 kilograma kivija. Kaže da komšije i svi oni koji ga poznaju, rado kupuju njegov kivi, jer znaju da nije tretiran nikakvim hemijskim sredstvima.

  • U 2017. prodao je skoro 200 kilograma kivija ( G. Bogić/ Avaz.ba)

    U 2017. prodao je skoro 200 kilograma kivija ( G. Bogić/ Avaz.ba)


Neprskano voće

- Želim da unučad, a imam ih osmero do sada, jedu zdravo, neprskano voće. Naravno, ne želim da bilo ko drugi od mene kupi nešto što nije potpuno zdravo. Živim u zajedničkom domaćinstvu sa suprugom Šefikom, sinom Eminom i snahom Dženitom. Na imanju imamo i plastenik, u kome proizvodim domaću sortu paradajza volovsko srce i novosadski jabučar. Rasadni materijal ne kupujemo nego ga sami proizvodimo - ističe Osmanbašić.

Bez truda nema dobiti 

Kasim je svojevremeno usavršavao bravarski zanat u Njemačkoj, radio je u Zagrebu i Mostaru da bi sada svoje bravarsko znanje počeo prenositi na mlađe radnike u Fabrici “Semberka”. I kada priča o svom zanatu, kao što rado priča o uzgoju povrća i kivija, Kasim uvijek ističe da bez truda nema dobiti. Zbog toga je i kivi iz njegove bašte svake godine sočan i ukusan. 

NA VRH

Podijeli članak na