BIH

Pripadnik SIPA-e poklanja stan u zamjenu za preseljenje u Švicarsku

Piše: R. Be.

2.1.2018

Protekle godine svjedočili smo da se odlasci Bosanaca i Hercegovaca broje u desetinama hiljada, a predviđanja govore da će isti trend biti nastavljen i u ovoj godini. 

I dok su proteklih godina "trbuhom za kruhom" odlazili pretežno oni kojima je posao u prvom planu, sve su češći primjeri odlazaka kompletnih porodica. Među tim porodicama nisu rijetke ni one koje su za bh. standarde dobro situirane. 

Razlozi su mnogobrojni, od socio-ekonomske do sigurnosne prirode. 

No, rijetkost je da neko poklanja stan u zamjenu za preseljenje u drugu državu, posebno ako radi u nekoj od državnih kompanija ili agencija. 

Na takav slučaj naišli smo na oglasno-prodajnoj stranici olx.ba. 

U naslovu oglasa navedeno je "Poklanjam stan za 1 KM, čitaj pod detaljno". U objašnjenju se navodi da osoba koja poklanja stan radi u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Ovako je glasio opis oglasa, koji je postavljen 3. oktobra prošle godine.

quote
<p>Poklanjam manji stan od 30 kvadrata, renoviran u potpunosti (podovi, kupatilo, stolarija..), 1/1 na meni u zamjenu za preseljenje u Švicarsku. Osoba koja je to u mogućnosti organizirati za tročlanu obitelj (posjedujemo hrvatske putovnice), nakon dobivanja B vize dobiće i stan na poklon. Napominjem da radim u Sipi i da riječ prevara ne postoji u mom rječniku, a tako očekujem i od osobe koja se javi. Eventualni dogovor će se verificirati kod notara od mog troška. Molio bih neozbiljne da se ne javljaju, a osoba koja može ispuniti gore navedene uvjete neka se javi u privatne poruke ili tamo ostavi broj telefona, a ja ću nazvati.</p>

Oglas je prije nekoliko dana povučen, sa natpisom "Završeno". 

Nije poznato da li je ovaj građanin BiH uspio realizirati ono što je tražio u oglasu. Ako jeste, to znači da će se pridružiti "armiji" od 3.700 građana koji su se odrekli bh. državljanstva. Tom cifrom se pred kraj prošle godine "pohvalio" i Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH. 

Odlasci iz Bosne i Hercegovine već odavno su poprimili alarmantne razmjere. Međutim, to ne predstavlja problem vlastodršcima, koji javni novac troše na najelitnijim destinacijama, nakon kojih se vrate sa pričama da nam čuvaju nacionalni interes. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.