BIH

Apel iz bolnica u Bihaću: Životno ugroženim bebama neophodan inkubator

Avaz.ba

3.1.2018

Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću oglasila se danas povodom teške situacije na Odsjeku za neonatologiju. 

Organizirana je humanitarna akcija za kupovinu transportnog inkubatora. 

Saopćenje Kantonalne bolnice u Bihaću, objavljeno na društvenoj mreži Facebook, prenosimo u cijelosti:

- Ovim putem željeli bismo vas upoznati sa situacijom na Odsjeku za neonatologiju ZU Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić" Bihać, koji je suočen sa problemom nedostatka transportnog inkubatora za bebe rođene prije vremena što značajno otežava rad medicinskom osoblju ovog odsjeka.

Godišnje na Odjelu za ginekologiju i akušerstvo rodi se oko 2.300 beba, od toga šest posto beba treba dodatnu njegu zbog infekcija ili preranog rođenja. Životno ugroženim bebama je potrebno intenzivno liječenje u kliničkim centrima koji su udaljeni od naše ustanove nekoliko stotina kilometara. 

- U takvim slučajevima transportni inkubator će bitno doprinijeti sigurnosti u transportu novorođenčadi, odnosno smanjiti dodatno oštećenje mozga, što može rezultirati trajnim posljedicama za rast i razvoj djeteta. 

- U nadi da će se prepoznati značaj nabavke transportnog inkubatora, organizirana je humanitarna akcija. Uplatom sredstava na račun Udruženja-podružnica ginekologa i perinatologa USK, građani mogu donirati sredstva te na taj način omogućiti nabavku transportnog inkubatora.

UPLATE SE MOGU IZVRŠITI NA ŽIRO RAČUN

161 035 000 318 0090 

UDRUŽENJE-PODRUŽNICA GINEKOLOGA I PERINATOLOGA USK BIHAĆ

SVRHA DOZNAKE - KUPOVINA TRANSPORTNOG INKUBATORA

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.