BIH

Ajnadžić obišao napuštenu bebu pronađenu u kontejneru

Avaz.ba

3.1.2018

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa Karolinom Karačić, predsjedavajućom Općinskog vijeća Centar i direktorom JU Kantonalni centar za socijalni rad Adnanom Podžom, posjetio Kliniku za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, gdje je smještena beba koja je pronađena u kontejneru u sarajevskoj ulici Koševo.

Načelnik Ajnadžić je kazao da je razlog današnje posjete njegova moralna obaveza prema ovom djetetu koje je nađeno napušteno na području općine Centar.

- Svi najviše priželjkujemo da se u njegovoj majci rodi ljubav i ovo se završi na najbolji mogući način. Kao načelnik Općine Centar želim kazati da smo spremni nastaviti finansijski pružati podršku ovoj klinici, socijalnoj službi te svim institucijama koje budu uključene u rješavanje životnog pitanja ovog djeteta. U ime Općine Centar također želimo nagraditi građanina koji je prijavio ovaj slučaj, ukoliko je poznat njegov identitet, te dvojicu policajaca koji su svojom brzom i spretnom reakcijom spriječili dalekosežne posljedice za ovo malo biće, sve s ciljem da se probudi savjest naših sugrađana na koji način treba reagovati da bi se zaštitile nemoćne bebe koje se ne mogu brinuti same za sebe - objasnio je Ajnadžić.

Kako je javnosti poznato, savjesni građanin koji je primijetio bebu u kontejneru je pozvao MUP KS. Prvi su reagovali pripadnici Policijske stanice Centar Adnan Turčalo i Midhat Hodžić, koji su pravovremenom reakcijom spriječili teže posljedice po zdravlje bebe, koja je nakon intervencije osoblja Hitne pomoći predata u nadležnost Klinike za pedijatriju.

– Kada smo bebu preuzeli bila je blago pothlađena, ali nije imala po život i zdravlje opasnih posljedica. Pružili smo joj svu potrebnu njegu i ona će do daljnjeg ostati na našoj klinici, dok nadležne socijalne službe ne pronađu adekvatno rješenje za bebu. Dijete je otpušteno iz porodilišta jer je imalo uvezanu pupkovinu, i bila je umotana u dvije dekice što govori da je majka željela sačuvati od hladnoće - objasnilo je medicinsko osoblje Klinike za pedijatriju.

- Kako nalaže procedura, u ovakvim slučajevima djetetu prvo treba dati ime i utvrditi mu jedinstveni matični broj. Nakon toga se traži najbolje moguće rješenje za dijete, a to je prema našim procjenama hraniteljska porodica. Pošto je beba nađena na području općine Centar nadležnost za njeno zbrinjavanje će imati Služba socijalne zaštite ove općine - objasnio je direktor Podžo.

U današnjoj delegaciji Općine Centar, koja je na poklon donijela pelene i hranu za bebe, su također bili savjetnik općinskog načelnika Osmo Babić i Belma Bašović iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.