Vrhovni sud FBiH odbio zahtjev Tužilaštva USK: Predmet "Abdić i ostali" u nadležnosti Kantonalnog suda u Bihaću, uskoro odluka o pritvoru

Avaz.ba

Predmet o ubistvu generala HVO-a Vlade Šantića iz Bihaća ostaje u nadležnosti Kantonalnog suda u Bihaću, iako je Tužilaštvo USK tražilo izuzeće.

Zahtjev za izuzeće Kantonalonog suda u Bihaću je odbijen, potvrdio je za Krajina.ba Džemal Jodanović, stručni saradnik krivičnog odjeljenja Kantonalnog suda.

Postupajući tužilac je prvo tražio izuzeće sudije za prethodni postupak Reufa Kapića nakon što je on odbio zahtjev Tužilaštva za određivanje pritvora Hamdiji Abdiću, Jasmiru Topalu, Dedi Karabegoviću, Enveru Keranoviću i Ramizu Bajramoviću, osumnjičenim za ubistvo Šantića. Nakon toga tužilac je od Vrhovnog suda FBiH tražio prenošenje nadležnosti na neki drugi sud u Federaciji BiH.

– Dana 29.12.2017.godine Vrhovni sud FBiH je, odlučujući o prijedlogu KT USK-a za prenošenje mjesne nadležnosti na drugi stvarno nadležni sud na području drugog kantona, u predmetu Hamdija Abdić i drugi, donio rješenje kojim je navedeni prijedlog KT USK-a odbio kao neosnovan, naveli su iz Kantonalnog suda. 

Sudija Reuf Kapić uskoro bi trebao zakazati nastavak ročišta kako bi donio novu odluku o određivanju pritvora, jer je prošlu njegovu odluku poništilo Krivično vijeće.

NA VRH

Podijeli članak na