BIH

Smještajni kapaciteti BiH za migrante na izmaku, aktivni ilegalni prelaci u Hercegovini

Avaz.ba

5.1.2018

U Bosni i Hercegovini do 25. decembra prošle godine otkriveno je 724 ilegalnih migranata, što je za oko 600 više nego prošle godine i ukoliko se ovako nastavi, BiH će se zbog skromnih smještajnih kapaciteta naći u velikim problemima.

-Smještajni kapaciteti su skoro popunjeni i imamo u odnosu na prošlu godinu povećanje od preko 420 posto. Zasad situaciju držimo pod kontrolom, ali ukoliko se nastavi taj trend i ako dođe do masovnijeg priliva, Koordinaciono tijelo za pitanje migracija BiH će se time morati pozabaviti - rekao je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, pišu "Nezavsine". 

Dođu i odu...

On kaže da je trenutna situacija takva da ljudi dođu, napuni se centar i onda, po osnovu sporazuma o readmisiji sa zemljama regiona, isprazni i tako ukrug, ali da su svakako kapaciteti pri kraju.

U Graničnoj policiji BiH kažu da je u posljednjih nekoliko mjeseci broj ilegalnih prelazaka intenziviran iz pravca Crne Gore, gdje se nalazi značajan broj tražilaca azila iz zemalja visokog migracijskog rizika. 

Radi se od ljudima iz pravca Albanije, koji BiH koriste kao tranzitno područje za odlazak u zemlje EU. Na području istočne Hercegovine u 2017. godini otkriveno je 276 ilegalnih migranata koji su pokušali ili u BiH ušli iz Crne Gore. 

- U decembru više od stotinu osoba spriječeno je da uđe u BiH tako što su odustali zbog angažovanja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji između dvije zemlje - rekao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Migranti u BiH pokušavaju ući na razne načine, a dosad su otkrivani u prikolicama kamiona, u čamcima na rijeci Drini. Zasad najveći broj pokušaja i prelazaka zabilježen je na graničnim prijelazima u Bihaću i Velikoj Kladuši, u posljednje vrijeme i na području Čapljine, Posušja i Gruda. 

- Karakterističan je slučaj državljana Turske, koji zloupotrebljavaju bezvizni boravak u BiH i pokušavaju ući u Republiku Hrvatsku - rekli su "Nezavisnim" u Graničnoj policiji BiH.

O problemima migranata govorio je jučer i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, naglašavajući da migracije postaju problem zemljama zapadnog Balkana i da rješenje leži na granicama Albanije i Crne Gore ili Albanije i Grčke. 

- To nije problem za EU, ali jeste za nas na Balkanu. Dolazimo u situaciju gdje možemo biti zabrinuti. Na granici smo popunjenosti kapaciteta - rekao je Mektić.

Dodatni problem u BiH predstavlja i to što sve više ilegalnih migranata na granicu sa BiH iz pravca Crne Gore i Hrvatske bude dovezeno službenim vozilima graničnih policija tih zemalja, a u posljednje vrijeme u BiH je zabilježeno nekoliko takvih slučajeva. 

- Imali smo sa strane Hrvatske nekoliko puta takvu situaciju. To su nam rekli migranti, da su ih tri puta dovezli iz pravca Dubrovnika, a čak su dostavili i fotografije kombija granične policije - rekao je Ujić, dodajući da je bilo slučajeva i iz pravca Crne Gore, ali da, bez obzira na to, sa službama tih zemalja postoji dobra saradnja i još se poštuje Ugovor o readmisiji.

Odakle stižu ilegalni migranti 


Pakistan 121

Alžir 118

Kosovo 96

Avganistan 84

Turska 64

Sirija 52

Libija 51

Maroko 40

Iran 26

Albanija 18

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.