BIH

Ambulante pune oboljelih od infekcija i gripa

Nezavisne novine

5.1.2018

Zbog toplog vremena za ovo doba godine, koje pogoduje širenju virusa, velike su gužve u ambulantama porodične medicine, a pacijenti se najčešće javljaju zbog respiratornih infekcija. 

Prema posljednjem izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS o nadzoru nad gripom, u pretposljednjoj sedmici 2017. godine od strane domova zdravlja prijavljeno je 2.015 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija (ARI), što je više u odnosu na nedjelju ranije, i 607 oboljelih od oboljenja sličnih gripu, pišu Nezavisne novine.

Od početka sezone registrovano je, kako stoji u izvještaju, 22.499 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i 7.072 oboljelih od oboljenja sličnih gripu, a među njima najviše je djece do četiri godine kao i djece školskog uzrasta.

"Nepovoljni spoljni uslovi u smislu vlage i boravka u vlažnim prostorijama dovode do pogoršanja niza drugih hroničnih bolesti. Uobičajeno je da je veći broj oboljelih od respiratornih infekcija za ovo doba godine", rekla je Kosana Stanetić, načelnica porodične medicine banjalučkog Doma zdravlja.

Bolesti se, kako ističe, lakše i brže prenose u zatvorenim prostorijama u kojima boravi veći broj osoba, a najčešći simptomi su povišena temperatura, grlobolja, povraćanje, malaksalost, bolovi u stomaku, bolovi u zglobovima i mišićima. Kod pojave ovih simptoma treba se javiti doktoru.

Stanetićeva dodaje da hronični bolesnici moraju redovno uzimati terapiju. Potrebno je unositi dovoljne količine tečnosti, a ishrana treba da bude bazirana na voću i povrću, kao i hrani bogatoj vitaminima i mineralima.

Prema riječima Branislava Lolića, pedijatra, što se tiče mališana, respiratorne infekcije se brzo prenose kapljično.

"Ono što je dobro da je naviše njih virusno blagog toka i brzo prolaze, nemaju težu kliničku sliku. Važno je samo da kada se jave tegobe u vidu curenja nosa, kijanja, ako traju duže od četiri dana i ako su praćene visokom temperaturom, doći ljekaru jer je neophodan antibiotik", rekao je Lolić.  

Dodao je da u prvoj fazi infekcije koja traje kraće od četiri dana, ako nema temperature, djeci se može pomoći njegom usta i nosa, redovnim mjerenjem temperature te uzimanjem vitamina.

"Trebalo bi da se djeca kreću, koriste dosta vitamina, piju limunadu, jedu C vitamin, narandžu, nar, zelenu papriku i kiselu papriku, kompot od jabuka, pomalo čaja", rekao je Lolić.

Institut za javno zdravstvo RS je za sezonu gripa 2017/18. nabavio 1.600 doza vakcina, koje su utrošili, odnosno izdali za 1.600 pacijenata.

U saradnji sa FZO RS nabavljeno je 15.000 vakcina za kategorije koje su oslobođene plaćanja i raspoređene su po domovima zdravlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.