BIH

Zavod PIO ostao bez 74 miliona maraka, upitna isplata penzija!

Za penzionere u FBiH danas počinje isplata decembarskih penzija

A. NUHANOVIĆ

5.1.2018

Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) zbog neusvajanja budžeta FBiH za ovu godinu nije produžen revolving kredit kod komercijalnih banaka u visini od 74 miliona KM, čime je od dovedena u pitanje redovna isplata penzija! 

Finansijski plan

Kako je za „Avaz“ potvrdio član Upravnog odbora (UO) Zavoda i predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić, decembarske penzije, čija podjela počinje danas, nisu upitne, ali jesu januarske.

Omerefendić je podsjetio da je ugovor za revolving kredit istekao 31. decembra 2017., a upravo tim sredstvima posljednjih mjeseci bila je omogućena redovna isplata penzija.

- Zahvaljujući ovom kreditu koji smo imali kod komercijalnih banaka, isplata penzija trajala je dva-tri dana. Isplaćivanje je počinjalo petog u mjesecu. Ali, ovaj kredit nije obnovljen, jer za to treba finansijski plan i budžet - pojasnio je Omerefendić.


Omerefendić: Moguća kašnjenja. Omerefendić: Moguća kašnjenja

On je napomenuo da će se o novonastaloj situaciji razgovarati na sjednici Upravnog odbora PIO, koja bi trebala biti održana u narednih petnaestak dana.

- Ako ne bude usvojeno barem privremeno finansiranje, imat ćemo velikih problema u narednim mjesecima. Oko 14 miliona KM ostalo nam je od starog kredita, tako da ćemo januar nekako pregurati, ali s mogućim kašnjenjem. No, poslije toga sve je moguće. Isključivo o ovom kreditu ovisi hoće li ubuduće penzije biti isplaćivane 5. ili 15. u mjesecu. Do sada smo funkcionirali tako da kredit uzmemo 1. i vratimo do 15. Sada dolazimo u situaciju da ćemo bez toga morati pomjeriti isplatu penzija, a to nije dobro – kaže Omerefendić.

Usvojiti zakon

On je dodao da je životni standard penzionera lošiji nego ikad. Podsjetio je da, osim kredita koji nisu dobili, nije došlo ni do usvajanja novog zakona o PIO, koji je na snagu trebao stupiti 1. januara. Njime je, kaže, bilo predviđeno povećanje penzija za pet i deset posto, ali ni od toga za sada nema ništa!

Udruživali se da bi  napravili sarmu! 

Omerefendić se osvrnuo i na doček Nove godine ove populacije. Kaže da je proslava bila i više nego skromna.

- Neki su mi penzioneri pričali da su sastavljali dvije-tri porodice da naprave sarmu za Novu godinu. Žalosno je da je više od 300.000 penzionera u takvoj situaciji - kazao je Omerefendić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.