BIH

Aida Hasanović: Samo da su nam dvije sobice, da sinčić i ja imamo gdje zaspati

Aida s bolesnim sinom: Sami se bore kroz život

H. ČALIĆ

8.1.2018

Za Aidu Hasanović (33), koja se skrasila u tuđoj kući u Dobošnici kod Lukavca, i njenog bolesnog šestogodišnjeg sina Mehmeda, kako ona kaže, nema mjesta na ovom svijetu. Nema zla koje ovu majku i njeno dijete nije poklopilo. Od 2011. godine, od kada se Aida razvela od muža, ona i dijete potucaju se od nemila do nedraga. Sada više nemaju kud pa očajna Aida pomišlja i na najgore.  

Posjetili smo ovu majku i njenog sinčića u Dobošnici, gdje žive u kući gdje i Aidina majka Ajka Hasanović, koja čuva invalida Nihada Bećirovića. Noć ranije, Aida nije oka sklopila, obilazila je stare željezničke vagone kako bi odnijela nešto posteljine i tu započela život s bolesnim sinom. Jer, kako kaže, drugog izlaza nema.

- Nakon razvoda, doživjela sam šok kada su ljekari kazali da Mehmedu, koji je tada imao tri mjeseca, moraju odstraniti desni bubreg. To se i desilo i od tada moje dijete nije ono što je bilo. “Ubile” su ga terapije pa je postao i agresivan, a i danas je pod lijekovima. Neko vrijeme sam živjela kod brata u Gornjim Raincima kod Kalesije, ali i on ima svoje probleme. Onda sam došla kod majke u Dobošnicu, ali ova kuća nije njena pa se moram iseliti. A kome na vrata da idem s bolesnim djetetom – kroz suze govori samohrana majka.

Aida je od majke kao miraz dobila pola dunuma zemlje u Gornjim Raincima. Ima zemljište pa moli dobre ljude da joj pomognu da sagradi dvije sobice, da se sa sinom više ne potuca. Jedina želja joj je da imaju svoj krov. Bila bi zahvalna svima koji donesu i jednu ciglu, vreću cementa, crijep. To bi je, kaže, vratilo u život, a onda bi tražila bilo kakav posao.

Kako pomoći

Oni koji mogu i žele pomoći Aidi i Mehmedu, mogu im se javiti na telefon 062/417-016 ili na adresu Donja Dobošnica - Lukavac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.