BIH

Jubileji: Medresa koja postoji skoro 500 godina svjedoči koliko su duboki naši korijeni

M. Kadrić

Piše: A. NUHANOVIĆ

8.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Svečanom akademijom danas je obilježena 481. godišnjica postojanja i rada najstarije odgojno-obrazovne škole u BiH, Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Jubilej kojem se mogu pohvaliti samo rijetke obrazovne ustanove u svijetu uljepšan je svečanom ceremonijom kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i kulturnog života BiH, te brojni predstavnici Islamske zajednice, kao bivši i sadašnji profesori i učenici ove škole.

Značajna uloga

Gazi Husrev-beg je davne 1537. godine, kako je kazao direktor medrese mr. Hfz. Mensur ef. Malkić, utemeljio medresu koja je do današnjih dana iznjedrila plejadu istaknutih ličnosti koje su u povijesti odigrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju BiH.

On je podsjetio i na brojne aktivnosti koje su urađene na obnovi muškog internata ove medrese, te kazao da i u ovoj godini imaju velike planove na uređenju ženskog internata, kako bi ova obrazovna ustanova očuvala renome po kojem je uvijek bila poznata.

Prisutnima se obratio i poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavzaović, koji je istakao značaj Gazi Husrev-begove medrese u duhovnom i obrazovnom uzdizanju našeg naroda.

- Iza nas je veliki jubilej Gazi Husrev-begove medrese koji nas je još jednom podsjetio koliko su duboki naši islamski korijeni i kako daleko seže želja dobrih Bošnjana za institucionalnim izučavanjem posljednje Božije objave - naglasio je reis Kavazović.

Dodao je da ono što rade profesori medrese jeste „bit misije svih poslanika, pa i posljednjeg u nizu, Muhammeda a.a.

- Danas odajemo počast brojnim ljudima koji su na različite načine doprinijeli promociji Gazijine medrese i njenom uspješnom radu. Posebno priznaje kao medresa, ali i kao zajednica, odajemo ovogodišnjim, zaslužnim svršenicima Medrese, koji su svojim radom, načinom života i društvenim djelovanjem doprinijeli i još uvijek doprinose afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese - kazao je Kavazović.

Priznanja za doprinos

Na svečanosti, tokom koje je prikazan i film o medresi, su dodijeljena priznanja i uposlenicima medrese, vakifima, stalnim donatorima iz zemlje i svijeta. Posebna priznanja za afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove ove godine su dodijelnjena njezinim svršenicima Mehmedaliji Hadžiću, bivšem profesoru ove medrese i Safetu Softiću, prvom zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH.

Veliki doprinos  

Prof. Hadžić je neko ko je čitav svoj vijek posvetio našoj Zajednici, narodu i domovini. Bilo da je kao vaiz podučavao naš narod u džamijama ili promovisao interese naše države kao ambasador, Mehmedalija je uvijek nastupao sa pozicija vrijednosti koje je u njega usadila Gazi Husrev-begova medresa i njeni profesori. I Safet Softić svojim angažmanom u zajednici i izvan nje, bilo da je na čelu Sabora IZ ili državnog parlamenta, svjedočio je vrijednostima koje je ponio iz ove institucije – kazao je reis Kavazović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.