BIH

Otkazan sastanak predstavnika međunarodne zajednice i parlamentarnih stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH

Fena

10.1.2018

Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini trebali su danas u Sarajevu upriličiti još jedan u nizu sastanaka s predstavnicima bh. političkih stranaka o pitanju izmjena Izbornog zakona BiH, ali on je otkazan.

Kako je u izjavi za Fenu potvrdila portparol Misije OSCE-a u BiH Željka Šulc, sastanak je otkazan iz logističkih razloga, a osim predstavnika Misije OSCE-a, sastancima prisustvuju i predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Šulc je još dodala da Misija OSCE-a nije organizator susreta iako se nekoliko posljednjih sastanka održalo u njihovim prostorijama koji su bili zatvoreni za javnost što je i danas trebalo biti slučaj.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brus G. Berton (Bruce) ranije je Feni kazao da su ovo vrlo važni sastanci na kojima se pokušava naći rješenje za izmjene Izbornog zakona.

Političke partije, dodao je tada, imaju obavezu prema biračkom tijelu, ne samo u smislu vladavine prava već i nedavnih odluka koje je donio Evropski sud za ljudska prava za izmjenu Izbornog zakona BiH.

- Ono što međunarodna zajednica želi je olakšati i ubrzati dijalog koji se odvija u ovom pravcu i nemamo namjeru da dizajniramo ili nametnemo rješenja - istakao je tada Berton.

Kazao je i da je teško definirati konkretan rok za usvajanje izmjena tog zakona, ali idealno bi bilo kada bi prijedlog bio dostavljen Centralnoj izbornoj komisiji BiH do marta 2018. godine.

U parlamentarnoj proceduri sada su dva prijedloga izmjena Izbornog zakona. Jedan je usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na prijedlog Kluba Hrvata, a drugi su predložili poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.