BIH

Broj gostiju iz cijelog svijeta stalno raste: Turisti hrle u BiH, naši aerodromi ruše rekorde

Sarajevo: Pune gradske ulice i zimi

Piše: E. HALIMIĆ

10.1.2018

Broj turista u našoj zemlji povećava se iz godine u godinu, a tome značajno doprinose i sve bolji rezultati međunarodnih aerodroma.

Prema zvaničnim podacima, Međunarodni aerodrom Sarajevo u toku prošle godine imao je ukupno 957.969 putnika, što je 14 posto više nego lani.

Dobri rezultati

- Iza nas je najuspješnija godina u historiji ovog aerodroma, a sve ukazuje na to da će se ovaj pozitivni trend nastaviti i u ovoj godini - poručili su iz Sarajevskog aerodroma.

U toku prošle godine na Aerodromu Sarajevo zabilježeno je 12.775 polijetanja i slijetanja, što je za 12 posto više nego lani.

Dobrim rezultatima može se pohvaliti i Međunarodni aerodrom Tuzla. Drugi po veličini aerodrom u BiH u prošloj godini zabilježio je rekordna 535.834 putnika. To predstavlja povećanje za 72 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- Iako su dva leta za London i Nirnberg suspendirana, godišnji plan premašen je za 32 posto - kazali su iz Tuzlanskog aerodroma.

Prema posljednjim dostupnim podacima Agencije za statistiku BiH, u prvih 10 mjeseci ove godine zabilježen je dolazak 1.149.721 turiste, što je za 14 posto više nego prošle godine.

Povećanje je zabilježeno i u broju noćenja, kojih je u prvih 10 mjeseci zabilježeno 2.374.918, što je više za 12,8 posto. Ukupno, broj stranih turista koji su posjetili Bosnu i Hercegovinu u prvih deset mjeseci ove godine porastao je za 18,6 posto u odnosu na godinu prije te je dostigao brojku od 833.221.

Kulturna dešavanja

Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo za „Avaz“ je kazala da je u svakom slučaju lijepo vidjeti pozitivne statističke pokazatelje o broja dolazaka turista u BiH.

- Donekle nam je pogodovala i kriza u sjevernoj Africi te na Bliskom istoku i činjenica da su turisti počeli istraživati nove destinacije, među kojima je i naša država. Dosta smo radili na promociji, a i privatni sektor se, također, dosta angažirao u tom smislu. Bitno je da smo relativno jeftina destinacija i da turisti za uloženi novac dobiju kvalitetnu uslugu, uz dosta kulturnih dešavanja - rekla je Đapo.

Kako je istakla, i dalje postoje značajni problemi s kojima se suočavaju turisti u našoj zemlji.

- I dalje imamo vrlo lošu infrastrukturu i povezanost među gradovima, zatim loš javni prijevoz, nedostatak zabavnih parkova za porodice s djecom. Obično nam zamjeraju i loše sadržaje na planinama ili u Neumu. To, definitivno, moramo popraviti da bismo što duže zadržali turiste u našoj zemlji - istakla je Đapo.

Užurban razvoj

Prema izvještaju Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC), turistički sektor u BiH se užurbano razvija te direktno doprinosi državnom BDP-u, sa čak 2,5 posto ili oko 711 miliona KM. Koliko je ova grana privrede bitna za BiH, govori i podatak da 3 posto svih zaposlenih u našoj državi radi u sferi turizma. Stručnjaci ističu da ovakvi pokazatelji govore da je BiH aktivirala tek oko 48 posto potencijalnog rasta ovog sektora.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.