BIH

Protest pred Parlamentom ako na dnevnom redu bude ovakav zakon o PIO

M.R.S.

10.1.2018

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH uputit će danas pismo predsjednicima svih stranaka u Parlamentu FBiH zbog novog zakona o PIO koji je u parlamentarnoj proceduri.

- Uputit ćemo pismo predsjednicima svih stranaka sa svim amandmanima na zakon o PIO koje imamo i obrazloženjima, te zahtjevom da sami sagledaju zakon i sami utvrde da li smo upravu – kazali su u Savezu samostalnih sindikata (SSS) BiH, iz kojeg su u više navrata isticali da je tekst zakona koji je predložen loš za buduće penzionere.

Stav Glavnog odbora SSS BiH, nakon održane sjednice, je da se zakon o PIO, kakav je upućen, povuče iz procedure kako bi se ušlo u socijalni dijalog i došlo do adekvatnih rješenja.

Ismet Bajramović, predsjednik SSS BiH, najavio je protest članova Sindikata pred Parlamentom FBiH onog dana kada ovakav zakon bude na dnevnom redu sjednice doma Parlamenta FBiH, a da će najvjerovatnije biti organiziran i veliki protest ako njihovim zahtjevima ne bude udovoljeno.

Bajramović je kazao da predlažu da se radnicima koji idu u prijevremenu penziju ne umanjuje penzija za četiri posto za svaku godinu koju ranije odu, već da to bude kao i sada, odnosno da umanjenje bude jedan posto za muškarce i pola procenta za žene.

Također, predlaže se da se za borca-radnika, kada je riječ o ratnom stažu, primijenjuju sadašnje odredbe. Bajramović je rekao i da bi trebalo da se za obračun penzije ne uzima samo prosjek plate FBiH jer je veliki broj radnika na mimimalcu pa bi imali nižu penziju iako nisu krivi što su na mimimalcu, već da se napravi kategorisanje na realni i „nerealni“ sektor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.