BIH

Doboj-Istok: "Šaraf" je penzionerima omiljeno zborno mjesto

Zimi, kada je posla manje, sastanci su redovni

H. Č.

11.1.2018

U općini Doboj-Istok živi skoro hiljadu penzionera i većina ih prima minimalnu penziju od 326 maraka. Podaci kažu da je najviše penzionera u Brijesnici Velikoj, više od 300. 

U jesen, zimi i u rano proljeće, kada je manje radova na njivi, penzioneri iz ovog naselja svakog jutra, bez obzira na to kakvo je vrijeme, okupe se između 9 i 11 sati kod “Šarafa”, spomenika sagrađenog prije rata. Sagrađen je na inicijativu Hamida Vehabovića, koji je bio radnik “Željezničkog građevinskog preduzeća” (ŽGP) Doboj, i u prvo vrijeme služio je kao oglasna tabla. Na vrhu je šaraf pa je i lokacija nazvana po tome.

Tako svakog jutra dođu na zborno mjesto i druže se, prognoziraju šta ih čeka na proljeće, hoće li penzije kasniti, hoće li ih povećati ili, ne daj, Bože, smanjiti. Za teško stanje okrivljuju višedecenijsku vlast.

- Mi smo gradili ovu zemlju, nama nije teško ništa raditi. Kada ševa zapjeva, kod “Šarafa” nas neće biti, jer idemo obraditi baštu, utoviti piliće da se ima šta u zamrzivač staviti, a i pčelarimo. Sa 326 maraka ne može se preživjeti - dok daš za lijekove, platiš komunalije, džepovi ostadoše prazni – govori Salih Šuvalić.

Salih Hodžić, Šerif Bećirović, Jusuf Šuvalić, Mustafa Sejdinović, Šerif Hadžić, Sabit i Sulejman Buljić i Mehmed Mašić, najredovniji posjetioci “Šarafa”, poručuju da će dolaziti na jutarnju besjedu dok ih noge nose.

Šuvalić: Prazni džepovi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.