BIH

Visoke temperature u januaru: Povećan broj viroza i zdravstvenih problema kod građana

Piše: Al. Ti.

10.1.2018

U posljednjih nekoliko dana u cijeloj Bosni i Hercegovini vlada neuobičajeno toplo vrijeme, a temperatura u nekim dijelovima iznosila je 16 stepeni. 

I pored toga što građanima prija toplo vrijeme, ono donosi i zdravstvene poteškoće, a prema najavama meteorologa, slične vremenske (ne)prilike nas očekuju i u narednom periodu.

Iz JU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo kazali su kako se na vremenske uvjete ne može utjecati, ali da trebamo poštovati klimatske promjene i ponašati se u skladu sa tim.

Prim dr. Amela Komilija, specijalista urgentne medicine, za Avaz.ba  kazala  je kako nagle promjene vremenskih uvjeta mogu dovesti do tegoba koje se javljaju prije svega kod hroničnih bolesnika.

- Mogu se javiti u blažem obliku i kod zdravih osoba. Tegobe se javljaju zbog nemogućnosti organizma da se brzo i adekvatno prilagodi naglim promjenama, prije svega, atmosferskog pritiska i temperature - kazala je Komilija.

Dodala je da je u posljednje vrijeme povećan broj pacijenata koji su se javili zbog viroza izazvanih "teškim" vremenom.

- Naročito su izražene tegobe  kod hroničnih bolesnika, tako da možemo primijetiti da se javljaju pacijenti sa promjenama u krvnom pritiskom, glavoboljom, tjeskobom u prsima, lupanjem srca, nesvjesticama i vrtloglavicama, kao i bolovima u mišićima i zglobovima. Može biti izražena nesanica ili promjena raspoloženja - istakla je Komilija.

Preporučila je kako je u ovim vremenskim uvjetima najbolje konzumirati laganu hranu, ali i uzimati mnogo vode.

- Kada su ovakve vremenske prilike, preporučila bih laganu hranu, voće i povrće. Treba se izbjegavati fizički napor, uzimati dosta vode, odmarati se, imati dovoljno sna i kontaktirati porodičnog doktora u slučaju pojave bilo kakvih tegoba radi usklađivanja lijekova sa osnovnom bolesti. Provjetravati postorije i izbjegavati duže zadržavanje u manjim i zagušljivim prostorima - zaključila je Komilija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.