BIH

Pedi Ešdaun za "Avaz" o izvještaju Doma lordova: Specijalni izaslanik za Balkan je neophodan

Ešdaun: Dobar izvještaj Doma lordova

Piše: S. NUMANOVIĆ

11.1.2018

Lord Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), nekadašnji visoki predstavnik i poslanik u Domu lordova, čestitao je Komitetu za vanjske poslove ovog doma na dobro urađenom poslu koji je krunisan izvještajem s preporukama o tome kako se Velika Britanija treba ponašati na Balkanu nakon što ta zemlja napusti Evropsku uniju.

Skretanje pažnje 

- To je dobar izvještaj s čijim se preporukama u najvećoj mjeri slažem. Volio bih da su dali više pažnje ulozi SAD te da se Britanija snažno angažira na tome da EU čvrsto insistira na principima na kojima se temelji i ona sama. Ti se postulati moraju apsolutno poštivati i provoditi na Balkanu, kako bi region mogao biti sastavni dio EU.

Izvještaj skreće pažnju na Balkan i sugerira šta bi trebalo biti urađeno u tom regionu koji je EU, uključujući i moju državu, zapostavila. Na britanskoj je vladi da odluči šta će raditi na Balkanu. Ovo su samo dobre preporuke koje je Komitet uradio - ističe Ešdaun.

On kaže da ga, ipak, brine to što još ne vidi spremnost EU da se odista bavi Balkanom.

- Istina, sve se više unutar institucija u Briselu priča o Balkanu, što je dobra stvar. Ali, davno sam naučio da ljude vrednujem po djelima, a ne po riječima. Djela, ali onih istinskih, koja će donijeti poboljšanje stanja na Balkanu, još nema – upozorava on.

Ešdaun ističe da će zvanični London insistirati na tome da čvrsto sarađuje sa EU, posebno na pitanjima odbrane i sigurnosti te vanjske politike. Ako to bude tako, onda je Balkan idealno mjesto da se to i demonstrira.

- Uvijek sam isticao da je za Balkan potrebna koordinirana politika Zapada. EU je atraktivan cilj. Zapad stoga mora insistirati na tome da se članstvo u taj prestižni klub može ostvariti samo ako se u cijelosti prihvate i provode evropski standardi.

Potrebni su nam transatlantski savez i akcija. Pitanje je da li su Vašington i Brisel spremni na takav korak. Mogu li oni usaglasiti plan koordiniranih aktivnosti i držati se toga? Ja sam to imao tokom svog mandata u BiH od 2002. do 2006. – kaže naš sagovornik.

Definitivne promjene

Upitan znači li to da je potreban zapadni izaslanik za Balkan, koji bi provodio takvu politiku, on je odgovorio potvrdno.

- Špekulira se o tome već neko vrijeme. Vidio sam nedavno u nekom mediji na vašim jezicima da se spominju i konkretna imena. Ne znam koliko su ti izvještaji tačni, a mediji profesionalni. Ali, priča o izaslaniku, a ja apsolutno nisam zainteresiran za tu poziciju, da se odmah razumijemo, ima svoju težinu, važnost pa i svrsishodnost.

Sjedinjene Države i Evropa mogu na Balkan poslati Supermena. Dati mu još i čarobni štapić. Ali, ako nema čvrste političke odlučnosti da se njegov angažman podrži, on neće uspjeti napraviti ništa - upozorava Ešdaun.

BiH nazaduje već 10 godina 

- Vijesti iz BiH i dalje su loše, čak i očajne. Ta država nazaduje već deset godina. A to je loša vijest ne samo za BiH, Balkan nego i cijeli zapadni svijet. Svi znamo koje opasnosti vrebaju iz tog procesa. On se može zaustaviti samo odlučnošću i jedinstvom Zapada. Ali, odista ne znam koliko je to moguće. A da je neophodna reakcija što prije, kako bi se negativni trendovi nastavili, to je sasvim jasno.

Već vidimo kakve su posljedice toga što je Zapad ostavio prostora koji su snage destrukcije popunile i svakodnevno izazivaju naše glavobolje - kaže Ešdaun.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.