BIH

UKK ''Švicarac'' obavijestilo Parlament FBiH: "Addiko banka" ne poštuje zaključak Predstavničkog doma

( Arhiv/Ilustracija)

11.1.2018

S obzirom da je Addiko banka danas objavila saopćenje u kojem tvrdi da ''ne može potpisati Memorandum o konverziji kredita u CHF u KM sa Udruženjem ''Švicarac'' jer nema dovoljno zainteresiranih korisnika kredita za takvo rješenje'', umjesto opširnog odgovora postavljamo pitanje i Addiko banci i bh. javnosti: "Ima li neko u BiH (ko ima ovaj nezakoniti kredit), a da ne bi potpisom Memoranduma prihvatio da mu nova rata umjesto dosadašnjih 1.500 KM bude oko 750 KM i uz to da mu banka vrati sve preplaćeno do danas"? 

U ovom pitanju i odgovoru svako će pronaći ko govori istinu a ko širi dezinformacije.

Upravo ovo pitanje, odnosno njegova suština je bila osnova još u septembru prošle godine dogovorenog Memoranduma od kojeg Addiko banka sada bježi i širi lažna saopćenja i dezinformacije prema bh. javnosti i Parlamentu FBiH.

Također, Udruženje ''Švicarac'' je nakon isteka roka od 20 dana koji je u svom Zaključku na posljednjoj sjednici dao Zastupnički dom Parlamenta FBiH uputilo pismo Parlamentu FBiH u kojem je rukovodstvo Doma i sve zastupnike obavijestilo da bivša Hypo, a sada Addiko banka nije htjela i nije željela da potpise Memorandum o sporazumijevanju shodno jednoglasno usvojenom Zaključku PFBiH.

Iako se UKK Švicarac BiH 3 puta oglasio i pozivao banku da se ispoštuje zaključak PFBiH ista je banka sve to ignorirala.

Prvi puta smo ih pismeno obavijestili da smo voljni za potpis već dogovorenog teksta Meomoranduma dana 25.12. 2017 god.

Drugi puta smo ih pozvali na isti način 02. 01. 2018 godine.

Treći puta smo ih pozvali na isti način 05. 01. 2018 godine.

Nakon svega, na sastanku održanom 8. januara umjesto predstavnika banke pojavio se njihov advokat gospodin Branko Marić koji nam je saopćio da banka neće i ne želi potpisati dogovoreni Memorandum. Također, pred kompletnim šestočlanim Upravnim odborom UKK Švicarac BiH, advokat Marić je rekao da ''Parlament Federacije BiH neće donijeti Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u KM i da to Parlament FBiH ne smije uraditi''.

Dodatno, javnost obavještavamo da nije tačna ni brojka korisnika kredita sa kojima banka izlazi u javnost (danas tvrde da ih je 700) jer na ročištu po našoj tužbi pred Konkurencijskim vijećem BiH njihov odgovor je bio, citiramo: ''U BiH je podijeljeno 12.500 takvih kredita i do danas ih je riješeno oko 70 posto'', što kada se izračuna iznosi 3. 700 neriješenih kredita", i to najugroženija vrsta - korisnici kredita koji nemaju nikoga "za štelu i vezu".

Znači, prije nekoliko dana su tvrdili da preostalih neriješenih kredita u CHF ima 3.700, a u današnjem saopćenju tvrde da ih ima 700. Toliko o uvjerljivosti i ozbiljnosti banke koja je prevarom sa kreditima u CHF zagorčala život hiljadama građana BiH.

I po četvrti put danas kažemo... UKK ''Švicarac'' BIH je spremno za potpis Memoranduma svaki dan prije prve redovne sjednice PFBIH koji ima sada obavezu donijeti zakonsko rješenje jer je očito u svemu ko širi dezinformacije i ko manipulira građanima, javnosti i zakonodavnim tijelima BiH i FBiH, navodi se u saopćenju UKK ''Švicarac'' BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.