BIH

U Tuzlanskom kantonu povećan broj turista i noćenja

Fena

11.1.2018

U Tuzlanskom kantonu u 2016. godini registrirano je 100 hiljada noćenja, a u 2017. godini broj noćenja iznosi 114 hiljada. Povećan je i broj turista, u prošloj godini iznosio je 46 hiljada.

Direktor Turističke zajednice TK Miralem Mešković kaže da je u ugostiteljskim odnosno smještajnim kapacitetima na području Tuzlanskog kantona prosječno zadržavanje turista od dva i pol do tri dana.

- Bitno je napomenuti da imamo stalno povećanje inozemnih turista na čemu će Turistička zajednica u 2018. dodatno raditi u smislu dodatne promocije i propagande – kazao je Mešković. 

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić smatra da je to "ipak ekspanzija turizma u TK".

- Ovdje ne treba zaobići ni Međunarodni aerodrom Tuzla, koji je prevezao 526 hiljada putnika. Svakako to utječe i na turizam. Ako još uzmemo da je, u noći stare na novu godinu, samo u Tuzli bilo 10 hiljada gostiju koji su i prenoćili onda nam to ukazuje da smo postali dobra i atraktivna destinacija - istaknuo je Mešković. 

U prošloj godini je dva puta bio raspisan javni poziv za sredstva namijenjena promociji turizma, u ukupnom iznosu od 100 hiljada maraka.

-Sada ćemo raspisati, u svakom slučaju, oglas koji će biti prvi u proljeće sa 50 hiljada, a nadam se da ćemo pred zimsku sezonu 2018. godine imati raspisano i do 150 hiljada. Sve je to ulaganje u turizam koji nam se posljednje dvije godine i pokazao kao jaka privredna grana. Bit ću ponosan ako bude i vodeća u 2018. godini - naglašava ministar Gluhić.  

Direktor TZ TK Miralem Mešković kaže da su svim tim aktivnostima, kako TZ tako i ostalih privrednih subjekata na području tog kantona, uspjeli vratiti turizam i turističko-ugostiteljsku djelatnost na nivo priznate privredne grane.

Ministar Gluhić ističe da Turistička zajednica TK uspješno provodi aktivnosti vezane za promociju turističkih potencijala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.