BIH

Završeni grubi radovi na novoj bolnici u Istočnom Sarajevu

Srna

Srna

12.1.2018

Direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović ističe da su grubi građevinski radovi na novoj bolnici završeni, te da je svih 10.500 metara kvadratnih, koliko je predviđeno za bolnicu, urađeno u svojim vanjskim gabaritima.

Todorović navodi da je postavljen i dio stolarije, pregradnih zidova i dio nosača instalacija.

"U januaru smo pravili malu pauzu zbog praznika, a sada nastavljamo raditi punom parom, pošto vremenski uslovi ne mogu da utječu, jer je objekat zatvoren i pokriven", naglašava on u intervjuu Srni.

Todorović se nada da će biti nastavljena intenzivna gradnja i da će objekat biti završen u roku, te ističe da je zadovoljan kvalitetom radova i odgovornošću izvođača.

Prema njegovim riječima, sva postojeća odjeljenja i odsjeci bit će preseljeni u novu zgradu, koja se sastoji iz dvije cjeline.

"Na prvom spratu su operacione sale, porodilište, intenzivna njega, kao i sobe koje će služiti za nešto između hirurgije i klasične terapije, kao što su bronhoskopija i kolonoskopija.

Tu je i dio tehnike, rashlađivanje i grijanje, jer će taj dio biti opremljen posebnom vrstom klimatizacije", precizira Todorović.

Tehnički dio objekta povezan je "toplom vezom", odnosno liftom i stepeništem, sa drugim dijelom zgrade u kome će se nalaziti smještajni kapaciteti i gdje će biti kreveti za pacijente koji leže u bolnici.

On ističe da će taj cijeli dio nove zgrade biti povezan "toplom vezom" i sa objektom koji je prošle godine rekonstruisan, a u kome će biti kuhinja, apoteka, restoran, prostor za CT i magnetnu rezonancu, te prostor za ultrazvučni kabinet.

Nova bolnica će "toplom vezom" biti spojena i sa novom poliklinikom, koja je napravljena prošle godine i u kojoj će se nalaziti 23 ambulante sa jednom malom priručnom salom za brze intervencije, ortopedskom ambulantom i gipsaonom.

Todorović kaže da će sve to činiti cjelinu koja će imati između 13.500 i 14.000 metara kvadratnih korisnog prostora.

On napominje da su počeli i opremanje novoizgrađene poliklinike - tehnički dio je završen, kao što su stolovi, stolice i kompjuteri, a medicinski aparati slijede u drugoj polovini januara, kako bi krajem ovog mjeseca ili početkom februara poliklinika počela sa radom.

Todorović u intervjuu Srni podsjeća da je angažovanjem Skupštine grada Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža ispred poliklinike urađen parking-prostor za oko 80 vozila, što podiže ukupan nivo usluge.

On u novoj bolnici očekuje i znatan broj novih aparata i uređaja kojima će moći da na adekvatniji način budu rješavani zdravstveni problemi pacijenata.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjoj Luci dobili su informacioni sistem koji će uveliko olakšati snalaženje pacijenata u novoj poliklinici, jer će u čekaonicama biti veliki monitori, na kojima će pacijenti moći da vide osnovne informacije i biće mnogo jednostavnije zakazivanje pregleda.

"Bolnica Istočno Sarajevo ima kadar za novu bolnicu, a uvođenjem nekih savremenih tehnologija prestat će potreba za nekim kadrovima kao što su nosači pacijenata", napominje on i precizira: "U novoj zgradi će održavanje biti pojednostavljeno, jer ćemo imati mašine za čišćenje, što će neke radnike osloboditi za druge djelatnosti".

Kada je riječ o ljekarskom kadru, Todorović kaže da se planira kako ljude obučiti, motivisati i postaviti na pravo mjesto.

Bolnica svake godine dobija saglasnost Ministarstva zdravlja da neke ljekare uputi na specijalizacije ili subspecijalizacije, dok neke ljekare Bolnica upućuje na određene edukacije.

Todorović naglašava da su u 2017. godini liječili oko 100 pacijenata više nego u prethodnoj.

"Iako radimo sa nešto manjim brojem ljudi i u teškim uslovima, ipak smo uspjeli da povećamo broj pacijenata kojima smo pružili bolničku uslugu.

U protekloj godini, u Bolnici Istočno Sarajevo ležalo je oko 11.590 pacijenata, i neka je svako u prosjeku ležao pet dana - to je više od 55.000 pansiona", navodi Todorović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.