Bešlić: Održavanje izbora i obnova porušenih objekata prioriteti u 2018. godini

Fena
13.01.2018 11:33

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u razgovoru za Fenu pozitivnom je za Grad Mostar ocijenio proteklu 2017. godinu, istakavši kako su prioriteti u tekućoj godini održavanje izbora, obnova porušenih objekata, podizanje čistoće u gradu i općenito kulture življenja na jednu viši nivo. 

- Imajući u vidu činjenicu kako već šestu godinu Mostar funkcionira bez zakonodavne vlasti, da nema potrebnu podršku u obnovi i projektima s viših nivoa vlasti, kada se podvuče crta na kraju, mislim da možemo kazati kako je uprkos svim problemima i poteškoćama, ambijentu i složenim političkim prilikama u kojem radimo prošla godina za Grad Mostar bila pozitivna - kazao je mostarski gradonačelnik.

Od najznačajnijih projekata u protekloj godini, Bešlić je istakao projekt pročistača otpadnih voda, koji će uskoro biti pušten u rad, kao i nastavak radova na projektu izgradnje lijevoobalnog i desnoobalnog kolektora.

- Podsjetit ću kako je vrijednost kompletnog projekta izgradnje kolektora i pročistača otpadnih voda 130 miliona maraka. Također, važno je kazati da su pri kraju radovi na još jednom novom mostu preko rijeke Neretve, od vrha Avenije do Sjevernog logora, a vrijednost radova iznosi više od 11 miliona maraka. Nakon mosta u Potocima, to je drugi novoizgrađeni most preko rijeke Neretve, a deset smo ih obnovili u proteklim godinama - podsjetio je.

Napomenuo je i kako su izgrađena dva kružna toka te asfaltirana saobraćajnica koja spaja novi most s Ulicom maršala Tita.

- Nadam se da će više razine imati sluha te da ćemo uskoro uz njihovu pomoć izgraditi drugi trak navedene saobraćajnica, i da će se most i prometnice pustiti u funkciju, što je od velikog značaja za rasterećenje prometa u Mostaru - kazao je Bešlić, istakavši kako se grade i druge prometnice u gradu, novi kružni tokovi, obnavljaju se ambulante, škole, igrališta, a u fazi realizacije je i niz manjih infrastrukturnih projekata.

Po njegovim riječima, pozitivan signal i dobra poruka iz Mostara u 2017. godini je mostarska kandidatura za Evropsku prijestolnicu kulture 2024., a također, kako je kazao, ove godine Mostar će biti puno bliže Europi jer preko Eurowingsa, najbrže rastuće evropske avio kompanije, sredinom maja Mostar će izravnom zračnom vezom biti povezan s Europom.

Bešlić je podsjetio i na započeti projekt sadnje maslina u Mostaru i Hercegovini, koji je rezultat saradnje Grada Mostara i španske korporacije Agro Sevilla, najvećeg svjetskog proizvođača maslina.

Mostarski gradonačelnik očekuje realizaciju projekta sadnje oko hiljadu hektara maslina na području Hercegovine u sljedeće tri godine, što bi trebalo stvori preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta.

Upitan koji je je najveći nedostatak Mostara i na što će se staviti naglasak u 2018. godini, gradonačelnik je odgovorio kako je kočnica bržeg razvoja Mostara činjenica da od 2008. nisu održani izbori te kako je jedan od prioriteta u tekućoj godini upravo održavanje izbora u Mostaru i provođenja odluke Ustavnog suda BiH.

- Rješavanje statusa Grada Mostara, kao jedinog istinskog višenacionalnog grada, bit će pravi pokazatelj demokratskih vrijednosti u BiH, jer ovaj način kako sada radimo, bez zakonodavne vlasti, izuzetno je kompliciran i zahtjeva puno truda, energije i kompromisa - poručio je Bešlić.

Po njegovim riječima, u 2018. godini mora se više poraditi i na uklanjanju i obnovi porušenih objekata koji više od 20 godina nakon završetka rata nagrđuju sliku grada.

- Tu je i pitanje komunalne djelatnosti i podizanje čistoće u gradu te općenito kulture življenja na viši nivo, ali to samo možemo ostvariti zajedničkom saradnjom - naglasio je.

Građanima Mostara Bešlić je poručio da više vole i rade za svoj grad jer, kako je kazao, samo takvim odnosom Mostar će svima biti ugodnije i ljepše mjesto življenja.

- Svojim sugrađanima želim poručiti da svi zajedno moramo više voljeti i raditi za naš grad. Voljeti ga ne samo retorički, već na način da ne lomimo nove klupe, ne razbijamo javnu rasvjetu, ne odlažemo smeće na zelene površine i u naše lijepe rijeke Radobolju ili Neretvu. Samo takvim odnosom Mostar će svima postati ugodnije i ljepše mjesto življenja. Moramo se truditi kreirati ozračje koje će privući investicije i na taj način dati šansu mladima da se zaposle, osnuju porodice, ostanu i žive od svoga rada u najljepšem gradu u BiH - poručio je Bešlić.

NA VRH